Varna24.bg Нова уникална находка изникна при ремонта на ул. Цар

...
Varna24.bg Нова уникална находка изникна при ремонта на ул. Цар
Коментари Харесай

Нова уникална находка във Варна: Откриха стена от римско време при ремонта на ул. Цар Симеон I

Varna24.bg Нова неповторима находка изникна при ремонта на ул. " Цар Симеон I “ във Варна, видя кореспондент на Varna24.bg

Част от римска укрепителна стена се е посочила в непосредствена близост до откритите големи каменни блокове, за които наскоро медията ни заяви.

Ето какво показа във връзка на откритието шефът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко:

" Става дума за римска стена, тъй като пълнежът  с римски тухли, в региона на постройката до ДЗИ. Предполагаме, че това е една по-ранна стена, не тази късноантичната, която беше открита до храмът " Св. Никола ". Според починалият проф. Михайл Лазаров това е може би ранноримската стена на Одесос. Наличието на тези тухли изключват тази опция. По-скоро става дума за нещо, което е от римско време. Има догадка, че в интервала от трети век или в средата на трети век от интервала на огромните нашествия, когато е имало едно преукрепяване на Одесос, е тази находка.

Доколкото знам се чака след ремонта улицата да стане пешеходна зона и тогава на това място зоната ще бъде маркирана по трасето на улицата. Така, както е направено в региона на така наречен Дупка, където имаше стена, за която се допуска, че е от същото време. Тези квадри, които също бяха открити на мястото, ще останат отвън изкопа, с цел да се покажат. Може и да бъдат върнати на мястото им. Поне към този момент задачата ни е да покажем истински камъни от крепостната стена в непосредствена непосредственост до мястото, където са открити. Достъпа до мястото е мощно ограничен  поради строителните работи по обекта, тъй че вероятността някой да влезе с задоволително тежка техника, с цел да ги отмъкне, е оскъдна. Те са прекомерно огромни, с цел да съставляват интерес за строители. Сега в зимният сезон няма толкоз находки, тъй че досега това е най-хубавото ни попадение. ", изясни шефът на РИМ Варна Игор Лазаренко.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР