Варна. Златната Симона Дянкова - капитан на българския ансамбъла по

...
Варна. Златната Симона Дянкова - капитан на българския ансамбъла по
Коментари Харесай

Златната Симона Дянкова и нейните треньори стават почетни граждани на Варна

Варна. Златната Симона Дянкова - капитан на българския ансамбъла по художествена гимнастика, който за първи път завоюва олимпийската купа в Токио 2020, Весела Димитрова- старши треньор на тима, и Филипа Филипова – персонален треньор на Симона Дянкова ще бъдат удостоени с най-високото отличие на нашия град - „ Почетен жител на Варна “, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . Предложението за трите варненки бе импортирано от кмета на града Иван Портних, съпроводено от подкрепително писмо от спортната общност в града. „ Убеден съм, че историческата победа на нашите гимнастички, която направи по този начин, че Варна и България да се гордеят с тях, е публичната поддръжка и самопризнание, които подсигуряват приемането на това отличие “, се показва в претекстовете на кмета. Предложението беше признато с цялостно единогласие на сесия на Общинския съвет през днешния ден.

Още трима души ще бъдат удостоени със званието „ почетен жител “. Това са началникът на ВВМУ „ Никола Й. Вапцаров “ флотилен адмирал Боян Медникаров – за приноса му в развиването на българското военноморско и морско обучение, художникът Георги Лечев – за достиженията в изобразителното изкуство и безспорни заслуги за развиването на художествените процеси на национално и локално равнище, и корабният монтьор Едуард Тавитян, който през октомври 2019 година се хвърля в ледените води на Атлантическия океан, с цел да избави паднал зад борда на ферибот пасажер.

Общинските съветници утвърдиха и носителите на почетни знаци. С почетен знак „ За заслуги към Варна ” – златен, ще бъде почетен Драматичният спектакъл „ Стоян Бъчваров “ за одобряването му като водеща културна институция във Варна и мотив 100-годишния му празник. Предложението също е направено от кмета на Варна Иван Портних. Същото отличие ще получи и Детският фолклорен отбор „ Българче “ към Общинския детски комплекс, който над 60 години дава поле на изява на бъдещи гении в музикалното и танцово изкуство.

Със златни почетни знаци ще бъдат отличени и четири персони. Един от тях е режисьорът Костадин Бандутов със важен принос към културата на Варна и на страната. За заслугите му към развиването на българското ветроходство същото отличие ще получи и кап. Тома Томов, първият капитан на ветрохода „ Калиакра “ и ръководител на фондация „ Кор Кароли “. Златен почетен знак „ За заслуги към Варна ” ще бъде връчен на Борис Калинков – основател на поредицата „ Векове, пощи и обичаи “ с повече от 20 издания, представящи историята на туризма във Варна. Музикалният възпитател, диригент, държавник и състезател Костадин Вягов също ще бъде почетен със златното отличие. С почетен знак „ За заслуги към Варна “ – сребърен ще получи Пеню Златев за блестящата му спортна кариера, донесла самопризнание за хандбала във Варна.

Почетен знак на кмета с лента ще получат Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морското учебно заведение във Варна и Ани Фукита, ученик на Четвърта езикова гимназия " Фр. Ж. Кюри " за откриването на метеорита с номер 510466 и именуването му на град Варна.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена гала на празника на Варна 15-ти август, в 20 ч. в Летния спектакъл.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР