Варна. В рамките на международната конференция Българската атомна енергетика -

...
Варна. В рамките на международната конференция Българската атомна енергетика -
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова представи процедурата за АЕЦ „Белене“ пред потенциални инвеститори

Варна. В рамките на интернационалната конференция „ Българската атомна енергетика - национална, районна и международна енергийна сигурност “, която се организира във Варна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова беседва с основния изпълнителен шеф на „ Фраматом “ Бернард Фонтана. Това оповестиха от пресцентъра на министерството . „ Фраматом “ е една от фирмите, които демонстрират интерес към присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “. Министър Петкова показа пред господин Фонтана главните моменти от процедурата и подчертава върху решението на българския парламент планът да се осъществя на пазарен принцип, без преференциални контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия и без държавни гаранции. Петкова акцентира, че процедурата планува опция за присъединяване както на стратегически вложители, по този начин и на компании, които биха желали да купуват създадената електрическа енергия. По нейните думи, откакто изтече срокът за подаване на заявки за присъединяване, ще бъде направена къса листа на претендентите, към които Министерството на енергетиката ще се обърне с покана да подадат обвързващи предложения.
„ Нашето държавно управление счита, че планът АЕЦ „ Белене “ е значим освен за България, само че и за целия район “, акцентира Петкова. Тя посочи пред своя събеседник, че сега се търси опция за присъединяване на Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора в плана и реализацията му като районен. По нейните думи анализите демонстрират, че планът е жизнерадостен и за държавното управление остава предизвикването да го докара до сполучлив край.
По-рано денем министър Петкова беседва във Варна и с представители на китайската национална нуклеарна корпорация CNNC и „ Росатом “, които също демонстрират интерес към присъединяване в процедурата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР