Варна. Традиционният Ден на отворени врати на археологическите разкопки ще

...
Варна. Традиционният Ден на отворени врати на археологическите разкопки ще
Коментари Харесай

Варна: Традиционният Ден на отворени врати организират на 22 септември в най-стария солодобивен обект в Европа – Провадия-Солницата

Варна. Традиционният Ден на отворени порти на археологическите разкопки ще се състои на 22 септември в най-стария солодобивен обект в Европа – Провадия-Солницата край Провадия. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Варна проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, началник на екипа, който изследва най-стария солодобивен обект в Европа – Провадия-Солницата край Провадия. Очаква се ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски да посети праисторическия солодобивен и градски център и да се запознае с работата на археологическия екип за тази година. Единственото находище на каменна сол в България се намира на 6 км югоизточно от Провадия. Почти в центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила и върху нея – тракийска надгробна могила. Археологическите изследвания на селищната могила Провадия-Солницата стартират през 2005 година с присъединяване на сериозен теоретичен екип, управителен от проф. Васил Николов. Досегашните изследвания са разкрили сензационни данни, свързани с праисторията на нашите земи – за най-ранното солодобиване в Европа от времето на късно неолитната просвета Караново ІІІ–ІV (5400–5000 година прочие н. е.), за интензивното солодобиване през време на приблизително халколитната просвета Хаманджия ІV (4600–4500 година прочие н. е.) и на къснохалколитната просвета Варна (4500–4200 година прочие н. е.), както и за свързаната с благосъстоянието, насъбрано от солодобива и търговията със солта, комплицирана отбранителна система, която огражда среднохалколитното и къснохалколитното населено място. Производството на сол става по способ, който за първи път е открит в Европа и е прибавен точно тук край Провадия – става дума за преваряване на водния разтвор на солта, който блика в намиращите се там солени извори в специфични керамични съдове и приемане на калъпи сол за комерсиална замяна.
По време на теренното изследване обектът се радва на многочислени гости, а за 22 септември се приготвя Ден на отворените порти от 8.00 до 14.00 часа. Проф. Васил Николов напомни, че през предходната година в Деня на отворените порти обектът е бил посетен от над 700 души, в това число и чужденци. „ За деня на отворени порти има организация къде да паркират колите, ремонтира се шосето, ще се пернат всички машини. Ще посрещаме хората, ще ги въведем в паметника. След това сътрудниците ще са по обектите, ще работят на място, ще изясняват, на могилата, на солодобивния център. Предвиден е документ на посетителя. Всеки ще получи подобен със своето име. В документа е написана главната информация “, добави проф. Николов.
Община Провадия ще обезпечи безвъзмезден рейс, който ще потегли в 7.30 часа от кв. „ Север “. Автобусът ще се движи по улици „ Генерал Манзей “, „ Св. Св. Кирил и Методий “ и „ Цар Освободител “ и ще стопира на всички градски спирки. Връщането назад ще бъде след привършване на обиколката на археологическия обект, от входа на „ Провадсол “ ЕАД.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР