Варна. Спектакли от Нидерландия, Германия и Испания са част от

...
Варна. Спектакли от Нидерландия, Германия и Испания са част от
Коментари Харесай

Международни продукции идват на театралния фестивал „Варненско лято“

Варна. Спектакли от Нидерландия, Германия и Испания са част от интернационалната селекция на 29-ия Международен сценичен фестивал „ Варненско лято “, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . Началото ѝ ще се сложи на 7 юли от 21:30 ч. със зрелищния танцов театър навън „ Полетът “ на нидерландската компания за отвесен танц „ AIRA “. Нейни създатели са Ракел Мелийф и българинът Димитър Симеонов, които от 20 години работят дружно. Със своите умения на „ танцьори във въздуха “ те се специализират в реализирането на танцови шоута по стени и фасади на здания в градското пространство. На 7 юли към тях ще се причислят известната българска певица Керана дружно с нейната група „ Космонавтите “. Гостуването на “AIRA ” се реализира в съдействие с Посолството на Нидерландия в България и е отдадено на 20-годишнината от побратимяването на Варна и пристанищния град Дордрехт. По този мотив специфичен посетител ще бъде посланикът на Нидерландия в България Н. Пр. Беа загар Тъшър, както и представители на Община Варна. Събитието е със свободен вход.

За първи път във Варна ще се показа световноизвестният немски сценичен колектив „ Римини Протокол “ със „ Зловещата котловина “ – копродукция с влиятелния спектакъл „ Мюнхнер Камершпиле “. Представлението е на 8 юли от 18:30 ч. и 21 ч., както и на 9 юли от 18:30 ч. на сцената на Куклен спектакъл – Варна.

Международната фестивална стратегия продължава на 9 юли от 20:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с танцовия театър „ Фламенко: възобновление “ на Фламенко Балет Барселона.

Последното събитие в интернационалната стратегия на фестивала е прожекцията на хитовата продукция на английския режисьор Джейми Лойд „ Сирано дьо Бержерак “ с филмовата звезда Джеймс Макавой в основната роля. Тя може да се види на 11 юли от 18 ч. в зала „ Европа “ на ФКЦ. Постановката е по осъвременена акомодация на романтическата пиеса на Едмон Ростан, дело на един от водещите английски драматурзи Мартин Кримп.

Билети могат да се закупят на касите на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ и на Фестивалния конгресен център (за събитията там), както и на bgbileti.com и fccvarna.bg. Следете фестивалната стратегия на viafest.org.

Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ 2021 се провежда от Фондация „ Виа Фест “ с поддръжката на Министерство на културата и Община Варна, както и на Посолство на Кралство Нидерландия в България, на Институт Сервантес и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна – държавна такса „ Стоян Бъчваров “, Държавен куклен спектакъл – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “ и Археологическият музей.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР