Варна. Родителите имат важна роля в образователния процес и са

...
Варна. Родителите имат важна роля в образователния процес и са
Коментари Харесай

Варна: Мерки срещу агресията сред децата бяха дискутирани на форум на ЖГЕРБ-Приморски

Варна. Родителите имат значима роля в просветителния развой и са основен фактор за превъзмогване на експанзията измежду децата. Около тази позиция се сплотиха участниците в полемика, отдадена на виновното родителство, която се организира във Варна по самодейност районната организация на Жени ГЕРБ-Приморски. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ. Заедно с шефове на учебни заведения и детски градини, преподаватели и родители бяха разисквани оферти за ефикасни ограничения, които да подобрят разговора сред родителите и учителите, както и междуинституционалното съдействие.
„ Законът за предучилищното и учебното обучение дава опция връзката учители – родители да бъде урегулирана посредством така наречен Обществени препоръки и настоятелствата към учебните заведения. Обществените препоръки към този момент са факт, само че към момента е належащо време родителите, които вземат участие в тях, да влязат в същността на функционалностите си. Тези структури би трябвало да бъдат коректив на шефа и да вземат участие в правенето на бюджетите, само че би било добре да засилват своята роля в помощ на децата и да преглеждат възможните прояви на експанзия в съответното учебно заведение ”, разяснява ръководителят на Политическа партия ГЕРБ-Приморски Лилия Христова, която в качеството си депутат в 41-то Народно събрание взе участие в изработването на новия учебен закон. Тя изрази убеденост, че актуалното управление на Министерството на образованието и науката в лицето на министър Красимир Вълчев ще успее да изготви работещи механизми, които да създадат използването на закона и взаимоотношението сред институциите по-ефективно. „ На този стадий има 19 стандарта, чиито размер е стотици страници, а законът е от 400 члена. Огромната документи натоварва учителите, а за нас е по-важно те да посветят своята сила на децата ”, добави Лилия Христова.
Отчетена бе ролята на напрежението в фамилиите, който постоянно отключва експанзия. В този подтекст бе коментирано, че частните уроци са в допълнение натоварване за учениците и финансово задължение за фамилните бюджети. Акценти в полемиката бяха и подготовката на педагогическите фрагменти в университетите и законово регламентираните санкции за децата и родителите, които нарушават разпоредбите в просветителната система.
Председателят на комисията по обучение към Общинския съвет Славчо Славов акцентира на собствен ред нуждата тематиката за експанзията измежду децата и формите на взаимоотношение сред учители и родители да участва по-активно в границите на родителските срещи.
„ Детето подражава на родителите си, по тази причина те не трябва да показват жестоко неуважение на престижа на учителя ”, акцентира Жечка Георгиева, шеф на Варненската комерсиална гимназия „ Георги Стойков Раковски ”. Спортните действия, формите на извънкласни занимания, които ангажират вниманието на децата, бяха посочени като подобаващи форми за промяна на гнева и превъзмогване на експанзията измежду учениците.
Йорданка Проданова, която оглавява регионалната конструкция на ЖГЕРБ-Варна, регистрира напъните на актуалното държавно управление да стимулира финансово учителите и да притегли към специалността повече младежи. В процеса на полемиката бяха разисквани също опциите за справедлива оценка на работата на педагозите и произлизащото от това диференцирано възнаграждение.
В срещата се включиха още кметът на регион „ Приморски ” и началник на районната организация на ЖГЕРБ Петя Проданова и общинските съветници Борислав Нанков и Николай Малев.
Всички се сплотиха към концепцията при започване на новата образователна година във Варна да бъде проведена кръгла маса, отдадена на проблемите с експанзията измежду децата, на която да бъдат поканени депутати и представители на всички институции в просветителната сфера, а събраните оферти да се обобщят и дават на министерството.
Лилия Христова анонсира, че по самодейност на сдружението на общините и МОН следва да се организира конгрес, на който ще се дискутират механизмите на страната и общините да подсигуряват обучение на всяко българско дете, да се приобщят отпадналите от учебно заведение. „ В системата има финансови запаси, само че заради неналичието на добра съгласуваност сред институциите резултатът от тях не е подобен, какъвто всички бихме желали. За да се реши казусът на едно дете постоянно би трябвало да се ангажират освен просветителните институции, само че също и обществените и здравните. В тази посока са ориентирани напъните на МОН – всеки съответен проблем да се прегледа от разнообразни аспекти и институциите да работят единно ”, заключи Лилия Христова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР