Варна. Писането на кръстословици изисква богата обща култура и речник

Варна. Писането на кръстословици изисква богата обща култура и речник ...

Георги Петров, съставител на кръстословици: Писането на кръстословици изисква богата обща култура и речник от около 6 000 думи.

Варна. Писането на кръстословици изисква богата обща култура и речник от около 6 000 думи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Георги Петров, съставител на кръстословици. Той започва да се занимава с тази дейност през 1967 година, когато е в 6 клас, като впоследствие превръща хобито си в успешна професия. Георги Петров разкри, че едно от качествата, които трябва да притежават съставящите кръстословици, е богата обща култура. „Трябва да знаете поне някакво количество думи за обща култура , например, около 5 000 или 6 000. Трябва да се знаят основно думите. Значенията след това могат да се напишат от речници или енциклопедии, за да имат хубав вид самите определения“, посочи Георги Петров.
Според него е непосилно човек да знае всички думи и определения и затова много съставители на кръстословици прибягват до употребата на енциклопедии или речници в работата си. „Тематична кръстословица , ако се прави, е по-трудно – само географска, спортна или кино. Тогава даже може да се стигне до използването на енциклопедии. Няма как една тематична кръстословица, мисля че е трудно за човешките възможности, да стане без използването на литература. И аз съм изпадал в такива положения и опирам до справочниците“, разказа още той. По думите му не всеки човек може да импровизира и винаги да бъде готов с перфектната дума или определение. Поради тази причина е нужна и помощната литература. Все пак Георги Петров призна, че всеки съставител на кръстословици създава свой собствен речник с най-често използваните думи, които донякъде улесняват неговата работа.
Бояна АТАНАСОВА

Източник: focus-news.net