Варна. Писането на кръстословици изисква богата обща култура и речник

...
Варна. Писането на кръстословици изисква богата обща култура и речник
Коментари Харесай

Георги Петров, съставител на кръстословици: Писането на кръстословици изисква богата обща култура и речник от около 6 000 думи

Варна. Писането на кръстословици изисква богата обща просвета и речник от към 6 000 думи. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна Георги Петров, съставител на кръстословици. Той стартира да се занимава с тази активност през 1967 година, когато е в 6 клас, като след това трансформира заниманието си в сполучлива специалност. Георги Петров разкри, че едно от качествата, които би трябвало да имат съставящите кръстословици, е богата обща просвета. „ Трябва да знаете най-малко някакво количество думи за обща просвета, да вземем за пример, към 5 000 или 6 000. Трябва да се знаят главно думите. Значенията по-късно могат да се напишат от речници или енциклопедии, с цел да имат прекрасен тип самите избрания “, уточни Георги Петров.
Според него е непостижимо човек да знае всички думи и избрания и по тази причина доста съставители на кръстословици прибягват до използването на енциклопедии или речници в работата си. „ Тематична кръстословица, в случай че се прави, е по-трудно – единствено географска, спортна или кино. Тогава дори може да се стигне до потреблението на енциклопедии. Няма по какъв начин една тематична кръстословица, мисля че е мъчно за човешките благоприятни условия, да стане без потреблението на литература. И аз съм изпадал в такива положения и допирам до справочниците “, описа още той. По думите му не всеки човек може да импровизира и постоянно да бъде подготвен с съвършената дума или определение. Поради тази причина е нужна и помощната литература. Все отново Георги Петров призна, че всеки съставител на кръстословици основава собствен личен речник с най-често употребяваните думи, които ненапълно улесняват неговата работа.
Бояна АТАНАСОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР