Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в

...
Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в
Коментари Харесай

Варна отново е домакин на Международният театрален фестивал "Варненско лято"

Варна още веднъж ще е хазаин на най-мащабното театрално събитие в България - Международният сценичен фестивал " Варненско лято ", който се завръща онлайн в дните от 30 юни и 12 юли. Проявата е със съдействието на Община Варна.

Фестивалът се открива довечера от 19:00 часа на сцената на държавна такса „ Стоян Бъчваров " с юбилейния театър „ 100 ", основан във връзка 100 годишния празник на театъра от режисьора Боян Иванов.

Юбилеят е тематика и на специфичната кръгла маса „ 100 години Драматичен театър-Варна " на 1 юли от 11:00 часа в Градската изложба „ Борис Георгиев ". Нейни модератори са театроведите Камелия Николова и Николай Йорданов, а изтъкнати артисти на варненския спектакъл от разнообразни генерации, режисьори и театрални критици ще споделят своите мемоари, усещания и разсъждения за развиването на един от най-големите театри в страната и водеща сцена във Варна.

Кръглата маса ще се организира заобиколена от ретроспективната галерия на дългогодишния сценограф на театъра Тодор Игнатов „ В паралелни светове ". Отново на 1 юли, само че от 17:30 часа пред галерията ще се открие изложбата „ Театърът - това съм аз ", инициирана от Международното триенале за театрален афиш.

Тя показва селекция от произведения на български плакатисти, интерпретиращи заглавната тематика. Изложбата може да бъде забелязана върху оградата на Градската художествена изложба „ Борис Георгиев " от 1 до 15 юли.

Вечерта на 1 юли от 19:00 часа в границите на стратегия „ Интермецо " - взаимна самодейност с Международния музикален фестивал „ Варненско лято ", се показва испанско-българският театър „ Човешки приливи ".

Той съчетава мултимедия, хореография, музика и лирика в театрална импресия за човешкия емиграционен поток. Композитор на спектакъла е Томас Марко от Испания, а хореографията е дело на Надя Димокова.

Програмата на Международния сценичен фестивал „ Варненско лято " продължава на 2 юли от 19:00 ч. на сцената на Драматичен театър-Варна с новия театър на Теди Москов
„ Няма да платим! Няма да платим! " по Дарио Фо, който той слага в Театър „ София ". „ Ще видите едно от най-смешните ми представления, изпълнено великолепно от едни от най-смешните актьори, с които съм работил ", дава обещание режисьорът.

Общо 10 са спектаклите в българската селекция на тазгодишното издание на фестивала. Част от нея и е неговата продукция „ Портрети на незнайното " - музикално-драматичен и образен пърформанс, основан от композитора Петър Дундаков, режисьора Явор Гърдев и образния актьор и сценограф Венелин Шурелов.

Като реализатори ще забележим артиста Иван Бърнев дружно с музикантите Ина Кънчева (сопрано), Василена Серафимова (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (пиано). Премиерните представления на „ Портрети на незнайното " са на 10 и 12 юли от 21:15 часа в двора на Археологическия музей.

В интернационалната фестивална селекция ни чакат спектакли от Нидерландия, Германия и Испания, както и прожекция на хитовата английска продукция „ Сирано дьо Бержерак " с филмовата звезда Джеймс Макавой.

Билети могат да се закупят на касите на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров " и на Фестивалния конгресен център (за събитията там), както и на bgbileti.com и fccvarna.bg. Фестивалната стратегия на viafest.org.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР