Варна. Музеят на Възраждането във Варна представя за трети път

...
Варна. Музеят на Възраждането във Варна представя за трети път
Коментари Харесай

Варна: Музеят на Възраждането представя за трети път дяконския орар на Васил Левски в изложба, посветена на Апостола на българската свобода

Варна. Музеят на Възраждането във Варна показва за трети път дяконския орар на Левски, който е част от галерия, отдадена на Апостола на българската независимост. Това заяви за Радио „ Фокус “-Варна Марияна Николова, завеждащ отдел – Музей на Възраждането във Варна. Тя означи, че самодейността е на Регионално ръководство на образованието във Варна и на учителя по история Нели Димова, която преподава в Първа езикова гимназия във Варна.
„ Те се обърнаха към нас с молба за подпомагане във връзка отбелязване на годишнината, отдадена на Апостола – „ 180 години от рождението на Васил Левски “. Сметнахме датата 20 декември като символно обвързвана с дякон Игнатий и предпочетохме точно през декември да отбележим тази годишнина с ученическа конференция и училищен конкурс, който към този момент протече и премиите ще бъдат дадени на удостоените деца през днешния ден и на следващия ден, когато се организира конференцията. В тази връзка в Музея на Възраждането откриваме галерия, в която представяме дяконския орар на Васил Левски “, добави Марияна Николова. Тя сподели още, че понастоящем дяконския орар на Васил Левски се съхранява в музея във Велико Търново и към този момент повече от 30 години е част от непрекъснатата му експозиция.
„ Ние имаме честа, удоволствието и доверието на сътрудниците от Велико Търново да ни дават орара за трети път. За трети път той може да бъде забелязан във краткотрайна галерия във Варна в постройката на Музея на Възраждането “, уточни Марияна Николова. В експозицията е показан още автентичен портрет, владеене на музея, който е снимка на Васил Левски. „ Представяме също фотография на първия страж на орара Димитър Тодоров – Димитрото, както и фототипно издание на тефтерчето на Левски, което е отворено на първата страница. Левски със личния си почерк е записал началото на тропар, отдаден на братята Кирил и Методий, което още един път ни припомня за тази духовна връзка, която в никакъв случай Апостола не губи със своята същина. Той в никакъв случай не подценява своята нематериалност “, добави Марияна Николова.
Левски приема монашеско звание на 7 декември 1858 година, а по-късно името Игнатий. Дяконският пояс е употребен от Васил Левски в интервала 1858 – 1861 година Дълъг е 4.30 м и необятен – 10.5 см. Изтъкан е в жълто и е декориран с растителни орнаменти – букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, направени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и приключват със сърмени ресни.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР