Варна. Фактът, че отдаваме значение на Учредителното събрание и Търновската

...
Варна. Фактът, че отдаваме значение на Учредителното събрание и Търновската
Коментари Харесай

Варна: Народният представител от ГЕРБ Емилия Милкова представи в града изложба, посветена на 140 г. от приемането на Търновската конституция

Варна. Фактът, че отдаваме значение на Учредителното заседание и Търновската конституция приказва, че поколенията осъзнават смисъла на държавността. Това съобщи националният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова при откриването на изложбата, отдадена на 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция. Това оповестиха от Политическа партия ГЕРБ – Варна . Експозицията от 40 табла с документи, готова от Народното събрание със съдействието на Държавна организация „ Архиви “, гостува във Варна. Организатор на изложбата е Областната администрация, а хазаин – Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков ”.
„ Изложбата, която ще остане в морската столица една седмица, демонстрира доста скъпи документи и е доказателство, че има с какво да се гордеем и какво да научим от историята ”, сподели регионалният шеф Стоян Пасев. Той публично откри изложбата дружно с народния представител Емилия Милкова, шефа на Държавния списък във Варна Владимир Владимиров и шефа на библиотеката Радка Калчева. „ На 16 април, когато ще бъде Тържествената сесия на 44-тото Народно заседание, във всички български учебни заведения ще има урок по Конституция. Важно е младежите да знаят, че имаме богата история и обичаи при построяването на държавността ”, разяснява Емилия Милкова. Като дълготраен шеф на варненската библиотека тя посочи, че културната институция е една от дребното в страната, които пазят стенографските дневници от основаването на Народното събрание.
„ Това е един извънредно богат документален материал, който съхранява живата памет и споделя за учредителите на държавността, а Петко Славейков е измежду най-дейните участници. Това е знаково за нас като представители на библиотеката, която носи името Славейков ”, посочи Милкова. Тя подари на регионалния шеф, на районната библиотека и на Музея за история на Варна екземпляри от марката, валидирана на 8 февруари във връзка 140 години Народно заседание и Търновска конституция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР