Варна е единственият български град и един от 20-те в

...
Варна е единственият български град и един от 20-те в
Коментари Харесай

Варна представя България в европейска кампания срещу замърсяването с пластмаса

 Варна е единственият български град и един от 20-те в Европа, който се включи в европейската самодейност за понижаване на пластмасата. Това стана през вчерашния ден по време на екологичен конгрес в Осло, Норвегия, разгласен за Зелена столица на Европа 2019 година На срещата градовете се сплотиха към задачата да разработят проекти за своите градове с съответни цели и периоди до 2021 година Освен Варна, в събитието участваха представители на градовете Берген, Брага, Бристол, Копенхаген, Флоренция, Гент, Гимараеш, Хамбург, Хелзинки, Малага, Манхайм, Мезитли, Милано, Мюнстер, Осло, Порто, Реймс, Торино и Сарагоса. Подписана бе и декларация за нуждата от ограничения за доста ограничение на потреблението на ненужни пластмасови произведения и такива за еднократна приложимост. 

" Замърсяването с пластмаса е световен проблем. Има мощна потребност от политики, които да доведат до понижаване на потреблението на пластмасови произведения и увеличение търсенето на по-екологични произведения. Като огромни консуматори, градовете могат да играят водеща роля посредством закупуване при опция на устойчиви различни артикули, " съобщи Лан Мари Берг, заместник-кмет по околна среда и превоз на град Осло. " Европейските градове имат съществена роля при осъществяване на действия за понижаване на пластмасовите боклуци, дейно разделно събиране, предварителна защита на замърсяването и разчистване на територията си “, каза Оливие Де Клерк, от отдел “Управление на отпадъците и преработване ", Генерална дирекция по околна среда, Европейска комисия.

По време на полемиките стана ясно, че градовете би трябвало да работят за повишение на осведомеността на жителите за моделите на ползване, за образуване на акции за разчистване, за нуждата от съдействие с бизнеса, за създаването на различни артикули.

На форума бяха показани данни, от които излиза наяве, че единствено 9% от пластмасата се рециклира в международен мащаб, до момента в който 60% от предстоящите 8,3 милиарда тона пластмаса, създадена от 50-те години на предишния век до момента, се оказват или в сметища, или в естествена среда. Тъй като се чака производството на пластмаса да се усили по отношение на настоящето произвеждане от 300 милиона тона годишно, това също ще докара до увеличение на размера на пластмасовите боклуци, предизвестяват специалистите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР