Varna Drone Кадър от птичи поглед показва мащабите на замърсяването на

...
Varna Drone
Кадър от птичи поглед показва мащабите на замърсяването на
Коментари Харесай

Ето как изглежда от птичи поглед замърсяването на варненския залив

 Varna Drone Кадър от птичи взор демонстрира мащабите на замърсяването на варненския залив след еко злополуката поради спукания подводен водопровод, видя Varna24.bg .

Снимката бе оповестена от Varna Drone, а обстановката е запечатана към 17 май 2020 г. 

Както медията ни осведоми, поради огромната повреда Варненското езеро потъна във фекалии, а по-късно замърсяването се популяризира към морето край Аспарухово, а по непотвърдена информация и към централните варненски плажове. 

Прокуратурата във Варна стартира инспекция за аргументите, довели до еко злополуката, а окръжният прокурор Красимир Конов заяви, че ще бъде търсена и лична отговорност за замърсяването. 

Припомняме и информацията, предоставена от Община Варна в края на април във връзка на замърсяването:

" Информация за зародил недостатък на транспортиращ тръбопровод е подадена в Община Варна от " Водоснабдяване и канализация Варна “ ООД на 20.08.2019 година, 

Този тръбопровод е детайл от градеж " Трансформация на ПСОВ Аспарухово в помпена станция и транспортиращ водопровод, трафопост БКТП0400 /20/04 KV, изпълнен по план ИСПА, мярка 2002/BG/16/PE016 " Интегриран план за водния цикъл на гр. Варна “.

Той е построен от компания SFELINOS S.A. през 2011 година, според контракт с Министерството на околната среда и водите.

Обектът е бил въведен в употреба с позволение за прилагане на 06.12.2011 година, с гаранционен период от осем години. Съоръжението е било предадено на " ВиК- Варна “, което от своя страна го дава на Община Варна през 2012 година След приемане на сигнала със заповед на кмета на Община Варна бе основана комисия с специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда, ВиК Варна и Община Варна за осъществяване на инспекция, като такава е направена на 26.09.2019 година

Успоредно с това бе изискана информация за обекта от Министерство на околната среда и водите, като възложител на публичната поръчка, осъществил строителството и разплащането. След приемане на нужната информация бе изпратено писмо до фирмата-изпълнител SFELINOS S.A., за предприемане на незабавни ограничения по премахване на дефекта, зародил в границите на гаранционния период. В писмото бе посочено категорично, че при непредприемане на дейности, покриването на разноските за премахване на дефекта ще бъдат от изискани от компанията по правосъден ред.

От страна на " Водоснабдяване и канализация Варна “ ООД са направени подводни огледи и проучване със сонар; Изработен е план за " Ремонт на напорен водопровод ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненско езеро “ част " Технологична “ към обект " Трансформация на ПСОВ-Аспарухово в помпена станция и транспортиращ водопровод, трафопост БКТП0400/20/0.4KV, изпълнен по план ИСПА мярка 2002/ВС/16/Р/РЕ/016 " Интегриран план за водния цикъл на гр. Варна;

От страна на Община Варна бе отправено искане за обезпечаване на финансиране от МРРБ; Подготвени са процедурите за избор на реализатор за СМР и строителен контрол. Изпълнителят на СМР ще бъде определен според изискванията на рамково съглашение №РД17010103ВН/25.05.2017г. за " Строителство, главен ремонт, реорганизация, рехабилитация и настоящ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни уреди, паркове и детайли на техническата инфраструктура за потребностите на Община Варна.

Отправеното искане към Министерство на регионалното развитие е за 1,300,000.00 лв. с Данък добавена стойност. Община Варна е уведомила изпълнителя на градежа - компания SFELINOS S.A, за зародилия недостатък и нуждата от незабавно предприемане на дейности по отстраняването му в границите на гаранционния период на обекта, който, според изискванията на контракта с Министерство на околната среда и водите, е до 06.12.2019 година

Тъй като компанията не предприе нужните дейности, след подписване на контракта за ремонта и определяне на окончателната стойност, Община Варна ще си потърси правата по правосъден ред за възобновяване на разноските за ремонта ", се посочваше в известието, изпратено до медията ни в края на април.

Вчера стана ясно, че дейностите по ремонта на дефектиралата част на транспортиращия водопровод във Варненското езеро се движат по график. До момента е разкрита фланшова връзка 6, почистени и демонтирани са крепежните детайли, оповестиха от фирмата-изпълнител " Хидроремонт-ИГ " ООД.

Разработена е технология за изваждане на освободената част от тръбопровода, приготвя се техниката за повдигането й от дъното. След съгласувателни процедури с ИА " Морска администрация ", на следващия ден ще се премине към практическото изваждане на първата част от авариралия тръбопровода. 

Обектът е бил построен от компания SFELINOS S.A. през 2011 година, според контракт с Министерството на околната среда и водите. Обектът е бил въведен в употреба с позволение за прилагане на 06.12.2011 година

Ако замърсяването в морето на Варна не бъде овладяно по най-бързия метод, надали туристическият отрасъл в морската столица може да разчита на добра реклама за варненското крайбрежие и привличане на туристи както от страната, по този начин и от чужбина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР