Варна да последва примера на Люксембург и да направи градския

...
Варна да последва примера на Люксембург и да направи градския
Коментари Харесай

Четете в „Петел“! Гражданка с радикално предложение: Да направим градския транспорт във Варна безплатен като в Люксембург

Варна да последва образеца на Люксембург и да направи градския си превоз изцяло безвъзмезден. Това беше едно от най-радикалните оферти, отправени към управлението на общината по време на днешното обществено разискване на плана за бюджет за 2019-а година.

То пристигна от Мария Димитрова, известна с дейната си позиция пред локалната власт по разнообразни дела и най-много за решаването на инфраструктурните проблеми ка кв. „ Изгрев “. Тя разяснява, че за работата на сдружението монополист „ Градски превоз “ общината дава всяка година толкоз доста пари от бюджета си, че транспортите на пасажери към този момент могат да станат и без билет.

Въпреки че предлагането надали ще се одобри, в него има известно съображение. Димитрова уточни, че „ зеления билет “ в София за понижаване на нездравословните излъчвания е крачка в посока въвеждането на безвъзмезден превоз за жителите в градовете. От друга страна, неуредиците в „ Градски превоз “ освен водят сдружението към трупане на непрекъснати загуби за милиони левове, а и са една от аргументите Община Варна да не успее да извърши бюджета си за 2018-а година и да го актуализира със знак минус. Парите от продажбите на билети за рейсовете бяха планувани да влизат в бюджета на общината, само че те към момента остават в общинската транспортна компания, която все пак не дава признаци за финансова стабилизация.

Другата причина общината да приключва тази година с понижение от 10 млн. лв. в бюджета си е късното стартиране на синята зона. Мария Димитрова имаше предложение и по този въпрос: Да се отнеме правото на паркомясто на притежатели на гаражи в центъра на Варна, които са ги трансформирали в търговски обекти. Според нея, по този начин би било най-справедливо, тъй като общината по този начин или другояче не е спряла, а в последна сметка е подкрепила тази порочна процедура. Според варненката, случаите на превърнати в търговски обекти гаражи са толкоз доста, че в случай че те върнат остарелия си статут, потребността от синя зона може и да изчезне.

Публичното разискване на плана за бюджет на община Варна за 2019-а година мина при съвсем цялостна зала, значително запълнена от представители на общинската администрация и на други структури на локалната власт. Имаше обаче и доста жители, които макар малко странния ден и час (от 11 до 13 часа в последния работен ден на годината), участваха на разискването и дадоха своето мнение по какъв начин би трябвало да се харчат парите на Варна.



Както „ Петел “ към този момент заяви, новият бюджет на община Варна е на стойност 394 700 000 лв.. От локалната власт обаче акцентират, че действителният му размер е по-голям 475 млн. лв., прибавяйки към локалната хазна сумата от 81 млн. лв. за осъществяване на европейски планове. Те, несъмнено, нямат нищо общия с общинския съвет, който се приема от Общински съвет - Варна.

Все отново, общината държи да подчертае, че с тази „ евро подплънка “, на процедура сумата, която ще бъдат вложена в града следващата година, съпоставена с броя на жителите на общината е най-голямата в страната. Така на всеки варненец се падат приблизително по 1417 лв., а на столичани - при бюджет от 1,5 милиарда лв., по 1236. 1247 е междинната сума на глава от популацията в Бургас и под 1100 - в Пловдив. Традиционно бюджетът на Община Варна е втори по мярка в страната след този на столицата.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР