Варицелата е най-заразната, но същевременно - лека шарка. Детето разнася

...
Варицелата е най-заразната, но същевременно - лека шарка. Детето разнася
Коментари Харесай

Варицелата се предава с кихане и при говор

Варицелата е най-заразната, само че в същото време - лека шарка. Детето разнася инфекцията и откакто пъпките са стихнали. 21 дни то е рисково за близките, тъй като може да им съобщи вируса при диалект, кихане и даже, когато стои в една стая с тях – просто, тъй като диша.

Обикновено обривът минава бързо, родителите обаче се тревожат, че в случай че пъпките се разчешат, ще останат трайни белези. 
Диагнозата се слага елементарно и няма по какъв начин да се обърка. Популярна е у нас като лещенка, тъй като пъпките наподобяват лещено зърно. Те се пълнят с транспарантна течност и сърбят. Преди да се изрине е доста евентуално детето да се оплаква от главоболие или болки в корема. 

Обривът се явява по лицето и окосмената част на главата, преди да плъзне по тялото. Едни мехурчета нагнояват и завяхват, други се явяват – и по този начин шарката се вихри на пристъпи.

Ако пъпките се разчешат, загнояват и могат да се инфектират.

Няма потребност от особено лекуване

Обикновено температурата не е висока. Детето би трябвало да стои у дома леко облечено, да му се предлага постоянно да пие вода и течности, в стаята да се поддържа температура към 19 градуса. Ако температурата го тормози и има главоболие, може да пие парацетамол. Аспирин и ибупрофен – са неразрешени.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР