Вариантът Омикрон вероятно не изисква специална бустерна ваксина. Стандартна подсилваща

...
Вариантът Омикрон вероятно не изисква специална бустерна ваксина. Стандартна подсилваща
Коментари Харесай

Първи данни за Омикрон ваксината на Moderna - добра новина или лоша новина?

Вариантът Омикрон евентуално не изисква специфична бустерна ваксина. Стандартна подсилваща доза има същото равнище на отбрана, каквото и специфичната ваксина на компанията Moderna, предопределена за битка с Омикрон.

Това демонстрира изследване на откриватели от държавното управление на Съединени американски щати, при което на маймуни, имунизирани с две дози от имунизацията на Moderna, 9 месеца по-късно се слага или стандартния бустер на компанията, или подобен, ориентиран особено към разновидността Омикрон, предава Reuters.
Експерти на СЗО: Трябват нови коронавирус ваксини, бустери от сегашните няма да са устойчива тактичност
Стратегия на база слагане бустерни дози от в началото създадените ваксини против COVID-19 най-вероятно няма да е устойчива и подхо...
Прочети повече
Изследователите тестват разнообразни аспекти на имунните реакции на животните и ги излагат на вируса. Те откриват, че и двата бустера създават " сравними и обилни нараствания на обезвреждащите реакции на антителата " против всички разновидности, в това число Омикрон, съгласно изследването, оповестено на bioRxiv преди партньорска инспекция - т.е. това към момента е чернова.

И Moderna, и BioNTech/Pfizer започнаха да тестват характерни за Омикрон бустери на своите ваксини в клинични изследвания върху хора.

Добра вест

" Това е доста, доста добра вест. Означава, че не е належащо коренно да препроектираме имунизацията, с цел да я създадем ваксина за Омикрон ", споделя Даниел Дуек, откривател на имунизациите в Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, който управлява изследването.

Според Дуек повода е, че както истинската, по този начин и характерните за Омикрон ваксини са " кръстосано реактивни ", което значи, че могат да разпознават доста разнообразни разновидности на вируса.
Изследване: Дори най-рисковата за сърдечни проблеми коронавирус ваксина е в пъти по-безопасна от самия КОВИД
Изследователи от Дания споделят, че рискът от странични резултати на редки сърдечни възпаления е до четири пъти по-висок при хора, които са...
Прочети повече
Резултатите са сходни на изследвания, тестващи бустер на Moderna, ориентиран към Бета разновидността на ковид, сподели доктор Джон Мур, професор по микробиология и имунология в Медицинския лицей Уийл Корнел, който не е взел участие в проучването.

" Нека забележим какво демонстрират данните (от проучването) при хора. Данните за маймуните като цяло са много предсказуеми, само че ще ви трябват данните при хора ", поучава доктор Мур.

Едно от основните преимущества на изследването на маймуните е, че откривателите могат да ги имунизират с бустерна доза и по-късно да ги заразят с вируса и да измерят имунния отговор, нещо, което не може да бъде направено при опити с хора, изяснява Мур.

Лоша вест

Молекулярният биолог доктор Георги Маринов обаче е на напълно друга позиция в тълкуването на резултатите. Той от дълго време предизвестява, че сегашните ваксини сами по себе си не могат да се оправят с епидемията и че би трябвало " китайски метод " в целия свят - ПОДРОБНОСТИ ТУК. Това обаче от дълго време се оспорва като невероятно поради обстоятелството, че вирусът мина в доста скотски популации и има скотски резервоари.
Експерти: Честите бустерни дози може да отслабят имунната система
Европейски регулаторни органи предизвестиха, че честите бустерни дози против COVID-19 могат да понижат имунния отговор и непрекъснато им при...
Прочети повече
" Омикрон бустерът работи по-лошо от хомоложния бустер (бел. ред. - т.е. настоящия бустер) ", споделя Маринов. Той показва, че Омикрон бустерът според това проучване в действителност подвига титрите антитела по-малко, в сравнение с истинската ваксина. С други думи, позицията му е, че имунитетът след ваксина по отношение на идващите разновидности на ковид ще понижава още по-бързо.

" Резултатите за Омикрон ще бъдат извъртени като положителни вести, т.е. видите ли, няма потребност от ъпдейтната ваксина, сегашната работа. В реалност е тъкмо противоположното, това са извънредно неприятни вести. Заключението е, че всеобщата зараза е заключена като нещо неизбежно за обозримото бъдеще ", безапелационен е доктор Маринов.

" С отхвърли си да спрем трансмисията сме оставили вируса да еволюира във форма, която да е доста по-трудна за обезвреждане. Никога не биваше да бъде позволявано да се стига дотук, а евентуално ни чака още по-лошо в бъдеще - има разпознати ин витро версии на спайк протеина (S протеина), които няма да могат да бъдат обезвредени изобщо, защото се свързват с ACE2 (рецепторът в някои кафези в тялото ни, през който вирусът прониква) доста по-здраво в сравнение с и най-силните моноклонални антитела се свързват с тях. Все още не сме стигнали до такава степен, само че това е нещо напълно допустимо в бъдещето ", рисува нерадостна картина Маринов.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР