Вариантът „Омикрон“ ще влезе у нас между 10 и 15

...
Вариантът „Омикрон“ ще влезе у нас между 10 и 15
Коментари Харесай

Eксперти: Омикрон у нас до две седмици, може да рестартира п...

Вариантът „ Омикрон “ ще влезе у нас сред 10 и 15 декември, предвижда в ефира на bTV математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му новият вид ще се появи у нас дружно със студентите и служащите от Западна Европа, които се прибират вкъщи за празниците.

Според Кунчев, в случай че „ Омикрон “ навлезе у нас с пътуващите от Западна Европа, ще усетим резултата на разновидността в повишението на случаите към Коледа.

Той добави, че към момента се знае прекомерно малко за новия вид, с цел да може да се направи съмнение по какъв начин би се развила една вълна от „ Омикрон “.

„ Познаваме този вид от към седмица. Алармиращото е, че за по-малко от месец съумява да удесетори броя на инфектираните с него “, сподели доцент Любомира Гломб, която завежда отдел „ Вирусология “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя също сподели, че не се наема с прогноза за по кое време тъкмо ще проникне „ Омикрон “ у нас.

„ Засега РЮА има най-вече опит. Симптоматиката не е друга. Тъй като популацията на Южна Африка е по-младо, симптоматиката е по-лека, само че това не трябва да бъде извод, че ще бъде по този начин за разновидността по принцип. Предварителните прогнози са положителни “, сподели още Гломб.

Според данните от Южна Африка симптоматиката при „ Омикрон “ не е друга. По думите ѝ обаче те не са задоволителни и това никога не би трябвало да бъде извод, че ще бъде по този начин.

Доц. Любомира Гломб добави, че главният метод за битка с инфекциозните болести е имунизация и предварителна защита под формата на противоепидемични ограничения.

„ Така нареченият хибриден имунитет - от преболедуване и имунизация, защищава най-вече “, сподели вирусологът и насочи зов към хората да се имунизират.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР