Вариантът Омикрон може да е резултат от еволюцията на коронавируса

...
Вариантът Омикрон може да е резултат от еволюцията на коронавируса
Коментари Харесай

Китайски учени: Омикрон вероятно произхожда от мишка

Вариантът Омикрон може да е резултат от еволюцията на ковид при мишки, при които е развил огромен брой разновидности. Това е заключението на изследване, извършено от изследователи на Китайската академия на науките в края на декември 2021 г. Изследването е оповестено в научното списание Journal of Genetics and Genomics.

Учените анализирали 45 генетични разновидности, добити от новия вид от момента на разклонението на типа B.1.1, и открили, че в шиповия протеин позитивният набор е по-силен от този във всеки различен вид на SARS-CoV-2, еволюирал при хората.

Разликите, следени на молекулярно равнище, навели откриватели на мисълта, че вирусът е еволюирал в клетките на мишки, преди да се трансферира върху индивида като Омикрон.

" Резултатите ни сочат, че първоизточникът на Омикрон се е трансферирал от хората върху мишките, натрупал е бързо разновидностите, довели до инфекцията на този гостоприемник, след което се е трансферирал назад върху хората. Това показва еволюционен път сред типовете във връзка с разновидността Омикрон ", обобщават създателите на изследването.

Фактът, че въпросният вид на ковид се трансферира на плъхове и мишки - животни, които не са били податливи на други варианти на вируса, беше доказан по-рано и от съветски откриватели. Техните наблюдения демонстрират, че тези животни развиват болест след прихващане на инфекцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР