Вариантът на SARS-CoV-2 Омикрон, за който светът научи на 24

...
Вариантът на SARS-CoV-2 Омикрон, за който светът научи на 24
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Мутациите в Омикрон са нож с две остриета

Вариантът на SARS-CoV-2 Омикрон , за който светът научи на 24 ноември 2021 година, се популяризира бързо измежду хората в над 130 страни и безусловно взриви системите, отчитащи броя на новите случаи, покачвайки равнищата до недостигани при никоя от предходните талази на пандемията стойности.

По данни на Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите (ECDC) Омикрон е единственият преобладаващ сега вид на SARS-CoV-2 , който провокира безпокойствие, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките.

Проучванията разкриват, че сполучливото предаване на Омикрон от човек на човек се дължи на

изплъзването му (в някаква степен) от имунния отговор на преболедували и имунизирани против COVID-19. Тази му дарба с съображение притегля вниманието на учените. Причината е, че посредством S-белтъка вирусът разпознава своята "входна врата " върху клетката (рецепторът АСЕ2) и взаимодействайки с нея, слага началото на инфекцията, изцяло обяснимо, същият този S-белтък е и главната цел, против която организмът ни създава обезвреждащи антитела.

Така разновидностите в него са нож с две остриета. От една страна те оказват помощ на вируса да бяга от антитяловия имунен отговор, само че от друга може да му попречат да се свърже с рецептора. Омикрон се оправя изумително добре с това предизвикателство. Съдържащите се в него разновидности (а те са повече от 50 и над 30 от тях са в S-белтъка) взаимно си оказват помощ, демонстрирайки на процедура, че взаимното им деяние е нещо доста повече от сбора на самостоятелните им особености, изясни проф. Александрова.

От оповестяването на Омикрон за вид на безпокойствие (ноември 2022 г.) досега COVID-19 е предизвикал гибелта на половин милион души.

Проф. Радостина Александрова сподели, че в информация за COVID-19, на 10 февруари 2022 година, ECDC за първи път означи, че Омикрон се свързва с понижена тежест на клиничната картина. Този вид се развъжда по-активно в горните дихателни пътища спрямо разновидността Делта. Едно от обясненията е, че след свързването с рецептора АСЕ2, Омикрон избира да употребява път за навлизане в клетката, друг от този при останалите разновидности.

Според друга догадка

Омикрон се нуждае от по-високо равнище на изява на молекулата АСЕ2, каквото е налично точно в горните отдели на дихателната система. Здравните институции обаче предизвестяват, че заболяване с по-малка тежест не значи автоматизирано леко заболяване и Омикрон може да е сериозен проблем за уязвими групи хора.

По данни на СЗО от 8 февруари 2022 година

в седмицата преди този момент броят на записаните нови случаи на инфекции със SARS-CoV-2 е към 19 милиона, а 68 000 души са изгубили живота си. От оповестяването на Омикрон за вид на безпокойствие (ноември 2022 г.) досега COVID-19 е предизвикал гибелта на половин милион души, принос за което имат всички разновидността на вируса, в това число преобладаващият до скоро вид Делта, сподели вирусологът.

Доклад на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати (CDC)

от 28 януари 2022 година оповестява, че в изискванията на Омикрон честотата на визитите на незабавно поделение (87 на 1000 случая), хоспитализациите (27 на 1000 случая) и смъртните случаи (9 на 1000 случая) е по-ниска от следената през пиковите интервали през зимата на 2020-2021 година (стойностите са надлежно 92, 68 и 16) и по време на провокираната от разновидността Делта вълна (съответно 167, 78 и 13). Въпреки това, случаите и хоспитализацията заради COVID-19 през януари 2022 година са били най-високи от началото на пандемията, подхранвани от бързото разпространяване на разновидността Oмикрон (доклад на CDC от 11 февруари 2022 г.).

Смъртните случаи също доближават високи стойности. При пациентите, приети в болница с COVID-19 по време на вълната от Омикрон, болничният престой и времето прекарано в интензивно поделение са били по-кратки. Обяснението се дължи освен на особеностите на разновидността, само че и на обсега на имунизацията и приемането на бустерна доза измежду отговарящите на изискванията за това хора. Към 10 февруари 2022 година 64,3 % от популацията на Съединени американски щати, са получили първична серия от ваксина против COVID-19, заяви проф. Александров.

Според Световната здравна организация прекомерно рано е да се афишира победа над ковид, тъй като се наблюдават още няколко разновидността на Омикрон

Според специалистите от Световната здравна организация прекомерно рано е да се афишира победа над ковид - има няколко разновидността на Омикрон, чието държание се наблюдава сега. Специално внимание измежду тях заслужава подвариантът ВА.2., за който има данни, че се популяризира с 30 % по-добре от изходния ВА.1., изключително измежду членовете на едно и също домакинство, акцентира проф. Александрова.

Тя изясни, че BA.1 и BA.2 споделят 32 разновидности, само че се разграничават по 28 - разликите сред тях не са задоволително отчетливи, с цел да може ВА.2 да получи "статут " на обособен вид. "Разстоянието " сред BA.1 и BA.2 обаче е по-голямо в сравнение с това сред изходния вид на SARS-CoV-2, изолиран в град Ухан в края на 2019 година, и разновидността Алфа. Благодарение на съдържаща се в него характерна разновидност, родителският Омикрон може да бъде разпознат още при PCR тест, а последващото разчитане на целия геном на вируса (секвениране) подвърждава резултата. Тази разновидност липсва при ВА.2, заради което експертите съобразително му сложиха наименованието "стелт Омикрон " (stealth - загадъчен, англ.), защото сходно на преобладаващата част от разновидностите на SARS-CoV-2 може да бъде разпознат единствено посредством секвениране на генома.

Подвариантът ВА.2 е достигнал до най-малко 69 страни.

Дания претърпя един от най-ранните скокове в разпространяването на този подвариант. В края на януари 2022 година ВА.2 съставлява съвсем половината от случаите на SARS-CoV-2 в тази страна - на 27 януари 2022 година бяха регистрирани рекордните 45 000 нови случая (средно за интервал от 7 дни). Добрата вест е, че това не беше последвано от трагично увеличение на броя на приетите в болница и смъртните случаи. В Дания повече от 80 % от популацията е имунизирано против COVID-19, а над 60 % са с трета доза, означи вирусологът.

Предполага се, че ВА.2 е "направил " по-добър "избор " на броя и типа на разновидностите спрямо ВА.1,

което му разрешава да се оправя още по-успешно с салдото сред бягство от антитела и дарба за предаване от човек на човек. Все още не разполагаме с данни за тежестта на клиничната картина на ВА.2, сподели проф. Радостина Александрова.

Тя заяви, че към 3 февруари 2022 година в света са потвърдени по-малко от 400 случая на зараза с ВА.3. Предполага се, че този подвариант е стъпил в най-малко 19 страни. ВА.3 носи 33 разновидности в S-белтъка, който построява шипчетата на вируса. 31 от тях споделя с ВА.1, а останалите две - с ВА.2. Тежестта на провокираното от ВА.3 заболяване, както и успеваемостта на имунизациите против него, са обект на изследване. Допуска се, че причина за по-бавното му разпространяване е неналичието в него на 6 разновидности, които се съдържат в ВА.1.

Надеждата на учените е, че COVID-19 последователно ще се трансформира в ендемично заболяване, само че все още не може да се планува по какъв начин ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2

Няма по какъв начин да предвидим в каква посока ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Вариантът Омикрон се разграничава доста от всички останали разновидности, а произходът му към момента не е обяснен. Обект на изследване са разнообразни хипотези, измежду които последователно струпване на разновидности (изчислено е, че SARS-CoV-2 се променя със скорост от 2 разновидности на месец); продължителна зараза на човек (или хора) със сериозен имунен дефицит; настъпване на промени при циркулацията му измежду животни; рядко генетично събитие (рекомбинация), при което едновременното заразяване на една и съща клетка с два разнообразни ковид разрешава продан на генетична информация сред тях.

Все още не знаем по какъв начин тъкмо стои въпросът с продължителния Коронавирус след зараза с Омикрон,

само че това е тематика, която все по-често ще концентрира вниманието ни. Надеждата е COVID-19 последователно да се трансформира в ендемично заболяване. Да не забравяме обаче, че маларията също е ендемична, само че лишава живота на 600 000 души годишно, немалка част от които деца. А ендемичният грип годишно предизвиква гибелта на до 72 000 поданици на Европа, означи вирусологът.

След две години в пандемия целият свят чака с неспокойствие да се завърне към естествения си метод на живот.

SARS-CoV-2 явно ще остане с нас. Със знанията, които имаме и продължаваме да надграждаме, с насъбрания опит, с сложени над 10 милиарда дози ваксини против COVID-19 и с голям брой хора, които са се срещали с вируса, ние несъмнено държим в ръцете си мощни принадлежности, с които да продължим напред. От нас зависи по какъв начин ще ги използваме и усъвършенстваме, разяснява проф. Радостина Александрова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР