Вариантът на новия коронавирус EG.5, наричан още Ерис, се разпространява

...
Вариантът на новия коронавирус EG.5, наричан още Ерис, се разпространява
Коментари Харесай

Опасен ли е новият вариант на COVID-19 - Ерис

Вариантът на новия ковид EG.5, именуван още Ерис, се популяризира по целия свят, само че не е доста рисков съгласно специалист от Университета на Базел, Швейцария, представен от ДПА.
По моя преценка EG.5 не съставлява особена заплаха, сподели Рихард Нехер, началник на изследователска група, която изследва еволюцията на вируси и бактерии.
Той добави, че разновидността EG.5 се характеризира с разновидност, която улеснява превъзмогването на отбраната на имунната система. " Същата разновидност обаче се открива и при други разновидности " на новия ковид, сподели той. " Разновидността се вижда, тъй като е публикувана в Китай - което значи върху многочислено население, и внезапно усили честотата на проявлението си там през последните седмици. Със сигурност би трябвало да приемем, че с приключването на лятото и след интервал на ниска заболеваемост, броят на случаите ще стартира да пораства още веднъж ", сподели Нехер.
" EG.5 не се разграничава фундаментално от другите разновидности, само че демонстрира постепенна, само че бърза еволюция, каквато следим от известно време при новия ковид Sars-CoV-2 ", сподели той.
Преди няколко дни и от Световната здравна организация (СЗО) означиха, че опасността за публичното здраве от Ерис е ниска въз основа на наличните в този момент данни. Според тях рискът от разновидността е равностоен на този от разновидността XBB.1.16 и някои други разновидности на Sars-CoV-2.
Разпространението на EG.5 се усили от 7.6 на 100 от случаите на КОВИД-19 до 17.4 на 100 в границите на четири седмици от средата на юни до седмицата до 23 юли тази година, показаха от СЗО.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР