Върху повърхността на качествената и прясна риба има много тънък

...
Върху повърхността на качествената и прясна риба има много тънък
Коментари Харесай

Как да познаем кога рибата е прясна и годна

Върху повърхността на качествената и прясна риба има доста тъничък пласт слуз. Но в случай че тази слуз е изобилна, пластът е компактен, това значи, че рибата е престояла прекалено много време.

Люспите на рибата са блестящи, в случай че тя е прясна. Люспите на прясната риба са компактно залепени до тялото й, нямат разкъсвания. Очите на прясната риба са транспарантни и изпъкнали. Ако са мътни, това е знак за някакво заболяване на рибата.

Хрилете на прясната риба са с кондензиран цвят. Ако той е сивкав, не купувайте рибата. Най-добре се резервира риба, която е върху натрошен лед.

Дали е прясна, ще разберете, като я натиснете с пръст. Ако от пръста ви остане дупка, която не се възвръща, това значи, че рибата не е прясна.

Прясната риба има присъщ мирис на море или река, без мирис на кисело или на гнило. Коремът на рибата не трябва да е издаден, в случай че тя е прясна.

Прясната риба е с плавници и опашка, които не са сухи и не са сгънати и слепнали.

 Пресен Лаврак

Люспите на престоялата дълго време риба се чистят мъчно. За да остане прясната риба по-дълго прясна и в хладилника, сложете я сред две порцеланови чинии.

Месото на прясната качествена риба е доста компактно, еластично и много мъчно се обезкостява. Замразената качествена риба е с бледи хриле и леко хлътнали очи. Това е единствената разлика на прясно замразената риба от прясната.

Не купувайте замразена риба в развалена опаковка. Ако при рибата има доста лед, това значи, че е била размразявана и още веднъж замразена.

Ако забележите петна върху тялото на замразената риба, това значи, че тя дълго време е престояла, преди да бъде замразена. Жълтеникавият и сивкав цвят на замразената риба е знак, че тя се скапва.

Замразената риба не трябва да престоява във фризера ви повече от три месеца, в случай че желаете да извлечете от нея оптимално количество потребни субстанции.

Ако обичате риба, предлагаме да опитате нашите предписания за лаврак, ципура, скумрия или обичаната по нашите ширини пъстърва.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР