Върху отношенията трябва да се работи. Тази конструкция се състои

...
Върху отношенията трябва да се работи. Тази конструкция се състои
Коментари Харесай

Пет съвременни модела на брачен съюз ♥ Жан КЕЛЕРХАЛ

„ Върху връзките би трябвало да се работи. Тази структура се състои от голям брой етажи и повече припомня на добре премислен план, в сравнение с подарък от ориста. Съгласете се,че даже на най-романтичните натури се постанова да се преценяват с такива неромантични неща като разпределението на властта в фамилията, личното пространство или общите средства. "  –  Жан Келерхал

Стъпка след стъпка ние сътворяваме нашия взаимен живот. И въпреки че връзките в партньорството постоянно са неповторими, всяко едно семейство може да се отнесе към избран вид, счита швейцарския социолог Жан Келерхал.

Е-списание Маргарита слага акцент върху идващото забавно проучване, което споделяме с вас. За фамилните формули, преимуществата и минусите на всеки от петте брачни модела – в тънки и потребни елементи.

Петте брачни съюза с техните описания били показани от група социолози от университета в Женева. Тази подредба е резултат от наблюденията на 1500 двойки на друга възраст, които живеят минимум година дружно в брак или общуване. Любопитно е първото усещане, получено в следствие от проучванията: в никакъв случай по-рано външните " украшения " на любовта не са били толкоз разнородни, а двойките – толкоз свободни в избора си на връзки.

Жан Келерхал, един от създателите на това проучване, споделя: " Може да се твърди, че е пристигнал краят на общоприетия модел на брака. В днешно време на напред във времето в двойката излизат творчеството и характерността ”.

Как се избира моделът, върху чиято база се градят взаимоотношенията в брачния съюз? Отговорът на този въпрос зависи от възрастта на сътрудниците, от това с какво се занимават, от тяхното обществено обграждане.

" Ако сте млади, и двамата сте с висше обучение, живеете в огромен град и се стремите към личностно развиване и професионален триумф, то вашият жанр е най-вероятно семейство-сдружение. В същото време животът на вашите родители вероятно е протекъл по по-традиционната скица на семейство-крепост. Впрочем, доста е допустимо във вашия случай да възникне някакъв коктейл с детайли на други взаимоотношения или два модела сватбен съюз по едно и също време. Така или другояче, избран жанр в връзките поражда много бързо. Често пъти той се трансформира заради появяването на първото дете – в този случай съпрузите могат да преминат от семейство съдружие към семейство-съмишленици. След раждането на първото дете обаче стилът към този момент няма да се промени. Освен в случай че особено не си поставите такава цел. "  

1. Съюз – крепост: " И в наслада, и в тъга "

Приоритети
Тези сътрудници са крепко свързани един с различен, те претърпяват дружно ограничения и наслади, мечтаейки да " живеят щастливо и да умрат в еднакъв ден ". Споделяйки усетите си, те се стараят постоянно да стигнат до единно мнение. Тяхната характерност води началото си от думата " ние ": те дружно се трудят върху това мъжът да реализира триумф в професионален проект (често пъти дамата не работи), само че също по този начин дружно се занимават с образованието на децата. Партньорите държат на консенсуса, на единството в мненията. Смятат, че една двойка е добра, в случай че вътре в нея съвсем не пораждат различия.
Разпределение на функциите
Една от дилемите на сътрудниците е да понижат броя на мотивите за неодобрение. Техният ежедневен живот се състои от доста ритуали: всичко си има свое място и време, а функциите на всеки член от фамилията са ясно регламентирани. Тук по-често, в сравнение с в другите съюзи, отговорностите се разпределят според от пола на брачна половинка – допуска се, че дамата се занимава с къщата, а мъжът печели парите. Въпреки това, сътрудниците вземат решенията дружно. 
Отношения с външния свят
Жената рядко излиза на открито. Тя е склонна да преглежда въздействието на външния свят – новите хрумвания и трендове – по-скоро като опасност. Мъжът демонстрира огромен интерес към новостите, към други способи на живот и мислене. Той съставлява своего рода " акредитиран представител " на двойката, върху който лежи отговорността за " външните връзки " и обществената интеграция на фамилията. Жената по-скоро е съсредоточена върху вътрешните въпроси – сигурност, грижа, уют, деликатност. Това взаимно допълнение ускорява зависимостта на членовете на фамилията един от различен. 
Предимства и дефекти
Главният коз на фамилията цитадела е стабилността. Когато сътрудниците поемат върху себе си избрани отговорности, животът става по-хармоничен. Съпрузите се стараят да заобикалят конфликти, отстъпвайки част от своите позиции. При решаването на проблемите, избират обичайните, тествани способи. Спокойният живот в " крепостта " граничи с рутината. Такива връзки могат да " закостенеят ", в случай че понякога сътрудниците не измислят нови планове. 

2. Съюз – сдружение: " Запазваме самостоятелност "

Приоритети
Колкото и да е парадоксално, авансово уговореният блян към самостоятелност сближава сътрудниците. В семейството-сдружение считат, че взаимният живот ще завоюва, в случай че всеки от участниците си остане стопанин на своята орис, отстоява своите персонални убеждения и движи личните си каузи. Да се пожертват личните ползи за богатството на фамилията се възприема като проваляне – и за самия брачен партньор, принасящ жертвата, и за връзките като цяло.
Разпределение на функциите
Партньорите се стремят да бъдат самодостатъчни и да се осъществят във всички области по едно и също време: в професионалната, съпружеската, родителската, културната, гражданската. Разпределението на отговорностите по сексуален принцип априори се отхвърля, тук царува правилото " всички са равни ". Общувайки, сътрудниците извличат оптималната изгода от своите страсти и ползи. Ако и двамата съпрузи са настроени да вземат общи решения, най-вероятно те ще могат да се договорят – нали това, което през днешния ден ги устройва, на следващия ден може да бъде преразгледано.
Отношения с външния свят
Контактите с външния свят се ценят също толкоз високо, колкото и самостоятелните особености на съпрузите. Да излизат на открито (в света) дружно или поотделно, да пътешестват, да канят на посетители родителите или приятелите – всичко това подхранва и обогатява разговора на сътрудниците, разрешава им да осъществят взаимни планове. Семейството-сдружение зле понася рутината, смятайки я за източник на досада и безпокойствие. Такива съюзи най-често се образуват в развито общество, където има стопански и културни предпоставки за угаждане на желанията и на двамата. Семействата – сдружения нормално живеят в градовете, където сътрудниците могат да намерят работа, която им дава опция за развиване и им разрешава да печелят задоволително средства.
Предимства и дефекти
Ако съпрузите умеят да ръководят обстановката, те ще съумеят да получат от живота всичко: и наслада от взаимния живот, и опция да се осъществят като персони. Гъвкавостта в връзките им разрешава да раздават картите още веднъж и още веднъж, приспособявайки се към желанията и опциите на всеки един от тях. Проблеми нормално пораждат, в случай че персоналните ползи на съпрузите се разминават, а фамилният живот става затруднение за персоналното им развиване. За да реализират компромис, се постанова членовете на семейството-асоциация да влизат постоянно в договаряния. Ако поддържането на съюза стартира да изисква прекалено много жертви, нормално съпрузите вземат решение да се разведат. 

3. Съюз – пашкул: " Двамата дружно против всички "

Приоритети
В семейството-пашкул царят доста нежни брачен връзки. Главната цел е да се гледат и грижат един за различен, да се забавляват и опълчват на превратностите на ориста, които пораждат, да вземем за пример заради неустойчивостта в обществото или надалеч от родината. Партньорите си основават интимно гнезденце и с всички сили го пазят от въздействията на външната среда. Както и в семейството-крепост, сред сътрудниците се образуват връзки на обединение един с различен. Съвместната активност и сходните усети им дават нужното възприятие за сигурност.
Разпределение на ролите 
В семейството-пашкул сътрудниците имат равни отговорности. Те се редуват в приготвянето на храна, почистването, заниманията с децата. В взаимозависимост от обстановката всеки от съпрузите може да замине да работи в различен град, да вземем за пример, с цел да печели пари. Мъжете изключително се стремят да намерят леговище от всекидневните фрустрации от външния свят в кръга на фамилията, ценят уюта на домашното огнище и всички ритуали, свързани с това. 
Отношения с външния свят
Обикновено семейството-пашкул се затваря в себе си, тъй като не се усеща като част от обществото, в което живее. Съпрузите се усещат самотни в огромния град, от време на време се объркват пред силата на " другите ". Впрочем, те не се и интересуват прекомерно от външния свят. Социалната интеграция или професионалните достижения за тях са вторични полезности. 
Предимства и дефекти
Семейството-пашкул е много безпомощно пред материалните компликации. Съпрузите са по-склонни да се утешават взаимно, в сравнение с да работят. Често пъти те не са в положение да предложат съответна помощ. Склонни са да премълчават споровете, тъй като всевъзможни различия се възприемат като опасност за тяхната сигурност. Силата на семейството-пашкул е в солидарността на съпрузите. Ако околната реалност не е прекомерно сурова към тях, сътрудниците могат да живеят напълно щастливо. 

4. Съюз на паралелни светове: " Заедно, заради липса на по-добро ”

Приоритети 
Този жанр на връзките минимум наподобява на общоприетата визия за щастлива двойка. Тук, както и в семейството-сдружение, всеки брачен партньор има свои ползи, а връзките сред сътрудниците се базират върху известно равнодушие един към различен. Всеки от тях се занимава със самия себе си и не е податлив да споделя душевните си прекарвания със брачна половинка си. Всъщност, те живеят дружно единствено тъй като, по различен метод не е допустимо. 
Разпределение на функциите
В такова семейство отговорностите на сътрудниците са извънредно диференцирани. С къщата се занимава напълно дамата, а с изключение на обвързваните с това отговорности мъжът чака от нея организационна поддръжка на неговите лични инициативи. Неговата работа неведнъж е тежка: той не може да поеме върху себе си нито една от функционалностите на своята партньорка – и назад. В техните връзки няма и сянка от прочувственост.
Отношения с външния свят
Обикновено съпрузите живеят в същинска изолираност от външния свят, в цялостно незнание за това, което се случва в близост и не са доста ситуирани да канят на посетители родителите си или съседите. Разбира се, повода напълно не е в това, че желаят да остават уединено... Впрочем, в случай че сътрудниците не се заяждат един с различен, те живеят много умерено.
Предимства и дефекти
В подобен съюз е мъчно да се намерят плюсове. Съпрузите нищо не чакат един от различен, заради което им е непознато разочарованието от колегата. Всеки е наясно какво би трябвало да прави, разпоредбите тук се откриват един път вечно, което оказва помощ да се отстранят всевъзможни различия. В такива фамилии царува цялостен ред, а всички дейности на сътрудниците са безусловно предсказуеми. И въпреки че техните връзки въобще не наподобяват на празник за душата, подобен съюз може да продължи цялостен живот. 

5. Съюз на съидейници: " Преди всичко – общото ”

Приоритети 
Както и семейството-крепост, този модел на двойка е разчетена за дълъг период. Съпрузите желаят да споделят една орис, по тази причина животът на всеки от тях се съгласува с полезностите, върху които се базира тяхното семейство. Между сътрудниците се откриват доста близки взаимоотношения, те акцентират своето подобие и нямат секрети един от различен. За разлика от семейството-крепост или семейството-пашкул обаче за съпрузите е доста значимо да вземат участие дружно в публичния живот. 
Разпределение на функциите
Както и в семейството-сдружение, поемайки отговорности, установявайки правила и създавайки ритуали, съпрузите избират да остават гъвкави. Дневният ред и дилемите на всеки от сътрудниците се трансформират според от настоящите задания. Двамата са в положение да се занимават с семейството, също така единият може да размени другия, което е залог за развиване на двойката. За разлика от семейството-сдружение обаче, където се ценят персоналните планове на всеки, тук на напред във времето излизат общите ползи. За богатството на фамилията и обществото всеки от съпрузите е подготвен на известни жертви – да се реалокира в различен град, за известно време да напусне работата си, поради кариерата на другия или за възпитанието на децата. 
Отношения с външния свят
Партньорите вземат интензивно присъединяване в живота на града, учебното заведение или благотворителни организации. Независимо, че са отворени за света обаче, те не могат да бъдат наречени " всемирски лъвове " (както постоянно се случва в семействата-сдружения). Те са по-скоро образец за гражданска двойка, която се стреми да има принос в публичното благоденствие. 
Предимства и дефекти
Предимство на взаимните ползи над личните; еластичност в разпределението на ролите; отворени за външния свят – това са предпоставки за дълъг и благополучен взаимен живот. Именно в такива съюзи, съгласно думите на техните членове, разочарованията са малко, тук се смеят по-често, повече се радват на взаимните достижения, по-рядко се разделят. 

Идеалният модел? 
Кой от петте брачни съюзи е най-близо до идеала, до формулата на щастието? Жан Келерхал отбелязва:  " Всеки жанр има своите минуси и плюсове. И въпреки че нито един от тях не подсигурява стремежи от всички резултат – цялостното благоденствие в фамилията, някои модели на връзки, по мнението на допитаните, носят повече задоволство от други. "  

Семейството-съмишленици заема първото място в класациите. Именно в този съюз усещаме цялата мощ на любовта, уважението и поддръжката на колегата, получаваме повече наслада от взаимния живот и общите планове. Докато в фамилията на паралелните светове ситуацията от време на време придобива злокобен нюанс. Ние елементарно излизаме отвън себе си, упрекваме или (което не е по-добре) пренебрегваме другия. В семейството-крепост и семейството-пашкул небето също не постоянно е безоблачно, само че като цяло там се усещаме изцяло задоволени. Що се отнася до семейството-сдружение, най-разпространеният напоследък модел, тук обстановката неведнъж се получава много спорна.  " От една страна, единствено в този сватбен съюз най-пълно се признават автономността и правото на персонален живот на колегата, което дава големи благоприятни условия за личностно развиване. От друга, всеки слага на напред във времето своите лични ползи, което води до непрекъснати кавги и от време на време – до бракоразвод. Което е изцяло явно, защото главният принцип на фамилията съдружие е – " тръгвай си или се съревновавай. "

И по този начин, през днешния ден излиза наяве, че триумфът на съпружеското " дружество " зависи не толкоз от неговата форма, колкото от наличието му. С други думи, какъвто и да е вашият жанр, би трябвало да желаете и да сте в положение да преодолявате всички изпитания ЗАЕДНО. 

Сложно е, само че е допустимо. Нужно е предпочитание и качества за превъзмогване на всички трудности дружно. Увеличаването на броя на разводите, свободните връзки в фамилията, разпадащите се и още веднъж създавани съюзи – всичко това навежда на мисълта, че всяка любовна история е ефимерна.  " Общата наклонност може да ни накара да сме нащрек – предполага Жан Келерхал. – Ние към този момент не знаем доколко може да се раздаваме в фамилните връзки, с цел да не останем в следствие с нищо налице. Преди да преминем към по-дълбоко равнище на доверие, ние усърдно претегляме всички за и срещу, уговаряме своите права, отговорности, приноса на всеки от сътрудниците в общото начинание. Случва се непотребната нерешителност да убие връзките още в зародиш ". 
Да, през днешния ден взаимният живот е станал нелеко премеждие, само че това не значи, че триумфът в него е неосъществим. Ако несъмнено, поставяме старания да стигнем до него дружно.

Източник:  
Картини: artefuse.com, worleygig.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР