Началникът на суданската армия посети Египет при първото си посещение в чужбина след избухването на конфликта

...
Върховният военен генерал на Судан пристигна в Египет при първото
Коментари Харесай

Върховният военен генерал на Судан пристигна в Египет при първото си пътуване в чужбина, откакто страната потъна в ожесточен конфликт по-рано тази година, съобщиха властите.

Генерал Абдел Фатах ал Бурхан, председател на управляващия Суверенен съвет, беше приет от египетския президент Абдел Фатах ал Сиси на летището в средиземноморския град Ел Аламейн, според съвета.

Съветът каза в по-ранно изявление, че двамата лидери ще обсъдят последните събития в Судан и връзките между съседните страни.

Войната избухна в Судан миналия април, след като тлеещото напрежение между военните, водени от ал-Бурхан, и мощните паравоенни сили за бърза подкрепа, командвани от Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало, избухнаха в открити боеве в столицата Хартум и другаде .

RSF контролира огромни части от столицата, превърнала се в огромно бойно поле. Военното командване, където се предполага, че Ал-Бурхан е разположен от април, е един от епицентровете на конфликта.

Въпреки това Ал-Бурхан най-накрая успя да излезе от структурата, която RSF каза, че са обкръжили миналата седмица в операция, която според него включваше военновъздушните сили и флота.

Хиба Морган от Ал Джазира каза, че пътуването на Ал Бурхан в чужбина показва, че той е фокусиран повече върху политическите и дипломатическите аспекти на конфликта, а не само върху военния фронт.

„Той иска да играе по-голяма роля, когато става въпрос за тези въпроси, когато става въпрос за въпроси на дипломацията, политически отношения и въпроси, свързани с подкрепата за военните и настоящото правителство, което се бори с RSF“, каза тя , говорейки от Хартум.


Ал-Бурхан беше придружен по време на пътуването си до Египет от изпълняващия длъжността външен министър Али ал-Садик и генерал Ахмед Ибрахим Муфадел, ръководител на Главното разузнавателно управление, и други военни офицери.

Ръководителят на отбранителната промишлена система на Судан, която произвежда оръжия за суданската армия, също е част от делегацията, каза Морган, добавяйки, че военното сътрудничество определено ще бъде обсъдено.

Египет има дългогодишни връзки със суданската армия и нейните висши генерали. През юли ел-Сиси беше домакин на среща на съседите на Судан и обяви план за прекратяване на огъня. Поредица от крехки примирия, постигнати с посредничеството на Съединените щати и Саудитска Арабия, не успяха да се удържат.

Конфликтът доведе здравната система на страната почти до колапс и превърна Хартум и други градски райони в бойни полета, където много жители живеят без вода и електричество.

Разпростиращият се регион на Дарфур е преживял едни от най-лошите пристъпи на насилие в конфликта и боевете там се превърнаха в етнически сблъсъци с RSF и съюзническите арабски милиции, насочени към етническите африкански общности.

Сблъсъците също се засилиха по-рано този месец в провинциите Южен Кордофан и Западен Кордофан.

Оценява се, че боевете са убили най-малко 4000 души, според службата по правата на човека на ООН, въпреки че активисти и лекари на място казват, че броят на жертвите вероятно е много по-голям.

Повече от 4,6 милиона души са били разселени според агенцията на ООН за миграцията. Те включват повече от 3,6 милиона, които са избягали в по-безопасни райони в Судан и повече от един милион други, които са преминали в съседни страни.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР