Върховният съд на щата Колорадо забрани на Доналд Тръмп да

...
Върховният съд на щата Колорадо забрани на Доналд Тръмп да
Коментари Харесай

За сефте в историята: Отрязаха Тръмп от първичните избори

Върховният съд на щата Колорадо забрани на Доналд Тръмп да взе участие в първичните избори за президент на щата, откакто откри 45-ия президент на Съединени американски щати за отговорен по обвиняването, че е взел участие в протеста на 6 януари 2021 година Съдът разгласи историческото си решение във вторник - 19 декември.

Взето с 4 гласа против 3, решението бележи първия път, когато съд не позволява претендент за президент в гласуването според наредба от конституцията от 1868 година, която не разрешава на бунтовници да заемат поста. Въпросът е предмет на разглеждане от съдилища в още два други щати.

Три години след края на Гражданската война нацията приема 14-ата корекция, предоставяща поданство на родените или натурализирани в Съединените щати и гарантираща цивилен права на всички американци - в това число тези, които са били поробени. В допълнение, раздел 3 от поправката не разрешава на хората да заемат служба, в случай че са положили клетва пред Конституцията и по-късно са взели участие в протест. По това време мярката е имала за цел да попречи на някогашни лица на Конфедерацията да се върнат на власт.

Ако съдилищата в другите два щата стигнат до същото умозаключение като съдиите от Върховния съд в Колорадо, за Тръмп ще стане неимоверно мъчно, в случай че не и невероятно, да обезпечи номинацията на републиканците и да завоюва през ноември 2024 година

Решението сигурно ще бъде обжалвано пред Върховния съд на Съединени американски щати, само че съдиите ще решат дали да поемат делото. Върховният съд на Съединени американски щати единствен може да реши за всички щати дали щурмът на 6 януари против Капитолия съставлява протест и дали на Тръмп е неразрешено да се кандидатира поради присъединяване в реализирането му.

" По-голямата част от съда смята, че президентът Тръмп е недееспособен да заема длъжността президент според раздел три от четиринадесетата корекция на конституцията на Съединените щати ", споделя се в решението. " Тъй като той е дисквалифициран, би било непозволено деяние съгласно Изборния кодекс за държавния секретар на Колорадо да го уточни като претендент на първичното президентско гласоподаване. "

" Стигаме до заключението, че горепосочените доказателства, по-голямата част от които бяха неоспорими по време на процеса, откриват, че президентът Тръмп е взел участие в протеста ", споделиха съдиите.

" Досега нито един претендент не е бил държан отвън изборната бюлетина поради присъединяване в протест, още по-малко претендент за президент, още по-малко някогашен президент. Това е извънредно ", разяснява решението на съда Дерек Мюлер - професор по право в университета на Нотр Дам, който изследва случаите, оспорващи кандидатурата на Тръмп.

В кратковременен проект решението в Върховния съд на Колорадо може да повлияе на съдилищата и изборните чиновници в други щати, акцентира Мюлер. Други щати не са подхванали такава стъпка до момента, само че може да са подготвени да го създадат в този момент, откакто Колорадо.

Решението оказва мощен напън върху Върховния съд на Съединени американски щати да работи. Едно широкообхватно решение на Върховния съд би разрешило казуса за всички щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР