Върховният съд на Израел се произнесе срещу ключов компонент от

...
Върховният съд на Израел се произнесе срещу ключов компонент от
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел отсъди срещу закона на Нетаняху

Върховният съд на Израел се произнесе против основен съставен елемент от спорната правосъдна промяна на държавното управление, която слага под въпрос пълномощията на правосъдната система и провокира всеобщи митинги.

В изказване на Върховния съд се споделя, че осем от 15 съдии са се произнесли против корекция, призната от Народното събрание през юли, която отстранява клаузата за „ разумност “, употребена от съда за анулация на държавни решения, които се смятат за противоконституционни.

„ Решението се дължи на сериозните и невиждани вреди върху главните характерности на страната Израел като демократична страна “, се споделя в изказването.

Премиерът Бенямин Нетаняху твърди, че широкообхватният пакет от промени в правосъдната система, показан преди година, е нужен за възобновяване на салдото на пълномощията сред съдии и политици. Неговите съперници предизвестяват, че многостранният пакет проправи пътя за властническо ръководство и може да бъде употребен от Нетаняху, с цел да анулира възможни присъди против него.

Десетки хиляди стачкуващи се събираха всяка седмица против държавните промени, като митингите завършиха единствено заради експлоадирането на войната сред Израел и „ Хамас “ през октомври.

Поправката за „ разумност “, единствената съществена част от пакета за правна промяна, трансформирала се в закон, също беше една от най-оспорваните стъпки, защото посредством нея се лимитира правосъдния контрол върху държавното управление.



Когато съдружниците на Нетаняху гласоподаваха за анулация на клаузата за разумност през юли, опозиционните депутати излязоха от залата, викайки „ позор “.

Законът е представен в няколко правосъдни решения, в това число нашумяло решение от предходната година, което не разрешава на съдружник на Нетаняху да служи в кабинета заради присъда за укриване на налози.

Министърът на правораздаването на Израел Ярив Левин разкритикува висшия съд на страната за това, че „ иззема всички пълномощия “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР