Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на

...
Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на
Коментари Харесай

Борел: Отношенията с България няма да влияят за приемането на Северна Македония в ЕС

Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на блока Жозеп Борел счита, че няма спънка за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз.

Ето какво отговори Борел на въпроса на БНР какви ще са идващите стъпки на блока, в случай че до ноември Северна Македония не признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в главния си закон като държавотворен народ, както се планува в така наречен френско предложение за начало на договаряния за присъединение към Европейския съюз:

Северна Македония отбелязва добър прогрес и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединението ѝ към Европейски Съюз. При това присъединение ще бъдат прецизно спазени европейските правила и стандарти. За това несъмнено е належащо положително съдействие и районното съдействие остава значителен детайл, както и стабилизирането, с цел да може да бъде прибавен присъединителният развой. Но двустранни въпроси не би трябвало да бъдат обвързващи и няма да дефинират процеса по присъединение.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР