Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността

...
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността
Коментари Харесай

Борел: ЕС успя да намали напрежението и да избегне конфликт чрез диалога Белград - Прищина

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността сподели през днешния ден, че не е било елементарно да се понижи напрежението и да се избегне спор сред Белград и Прищина, само че разговорът под егидата на Европейски Съюз е постигнал триумф, съобщи Танюг.

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Двете страни водят разговор за нормализиране на връзките под егидата на Европейски Съюз.

Борел разгласява алманах с текстовете, които е помествал в блога си през годините. В текста, отдаден на разговора сред Сърбия и Косово, оповестен за първи път в блога през март предходната година, се показва, че „ омагьосаният кръг на ръба на ескалацията или даже насилието “ е пресечен на първо място с помощта на Предложението на Европейски Съюз за нормализация на връзките сред Белград и Прищина, подкрепено от всички 27 страни членки на Европейски Съюз на среща на Съвета на Европейски Съюз през февруари 2023 година

„ Имаше върхове и падения, а прекомерно постоянно въпросите, които се възприемаха като дребни и механически, се оказаха доста чувствителни и политически, с капацитет да прераснат в принуждение “, уточни Борел и добави, че през 2020 година са проведени няколко срещи на ниво основни договарящи в Брюксел, които са били фокусирани върху договарянията за всеобхватното правно обвързващо съглашение за нормализация на връзките сред Белград и Прищина, което се занимава с всички отворени въпроси.

Сръбският президент Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. и косовският министър председател Албин Курти одобриха Споразумение за нормализация на връзките на 27 февруари предходната година в Брюксел, напомня Танюг. 

Борел означи, че през 2023 година Европейски Съюз е осъзнал, че би трябвало да „ побутне “ разговора за нормализация на връзките преди да стане прекомерно късно, тъй като, по думите му, началото на войната в Украйна промени картината. Според него след началото на войната разговорът Белград-Прищина се преглежда в по-широк геополитически подтекст.

Борел написа, че Споразумението е от основно значение за нормализацията на живота на хората в района, отбелязва Българска телеграфна агенция.

„ Хората, които живеят на Балканите, не желаят да бъдат оставени в 90-те. В момента, в който публично поех поста на висш представител за външната политика и сигурността на Европейски Съюз и заместник-председател на Европейската комисия, Западните Балкани естествено се трансфораха в главен фокус на вниманието ми “, написа още Борел.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР