ЕС затваря въздушното си пространство за Русия, налага санкции на Беларус, и праща оръжия в Украйна

...
Върховният представител на ЕС Урсула фон дер Лайен обяви безпрецедентни
Коментари Харесай

Върховният представител на ЕС Урсула фон дер Лайен обяви безпрецедентни нови санкции срещу Русия.

За първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за страна, която е обект на нападение. ЕС ще засили още повече санкциите срещу Кремъл и „неговия сътрудник” Беларус", каза още Фон дер Лайен.

"Европейският съюз затваря въздушното си пространство за всички самолети на руски авиокомпании, включително и частните самолети на олигарсите.

ЕС ще спре руската медийна машина, която няма да може да разпространява лъжи и оправдания на войната на Путин. Ние разработваме средства, за да забраним токсичната и вредна дезинформация в Европа.

На трето място, ние ще се насочим и към другия агресор - режима на Лукашенко, който е съучастник в злостната атака срещу Украйна. Ще му наложим санкции и рестриктивни мерки срещу най-важните сектори: това ще спре износа на дървен материал, тютюни, и др. Ще разширим експортните ограничения върху Беларус. По този начин ще избегнем заобикалянето на мерките ни срещу Русия.

Ще санкционираме всички, които подпомагат военните усилия на Русия.

Това е част от пакета, който вчера представихме с нашите международни партньори. В него важни руски банки ще бъдат изключени от SWIFT, ще бъдат замразени всички авоари на Русия. Продължаваме тесни контакти с нашите приятели от ЕС.

Ръководството на президента Зеленски, неговата смелост, и жизнеспособността и жилавостта на украинския народ, са вдъхновение за нас. Ще приветстваме украинците, които ще избягат оттам, и ще им окажем топло сътрудничество. Ще мобилизираме всякакво усилие, последното си евро дори, за да се погрижим за тези бежанци. Ще направим това с пълна солидарност", каза още Фон дер Лайен.

От своя страна заместник-председателят на ЕК Жозеп Борел посочи, че наблюдаваме напълно разгърната война срещу суверенна Украйна и нейния народ, в която все по-голяма цел става цивилна инфраструктура.

„Войната на Путин не е само срещу Украйна. Трябва да разберем влиянието на ситуацията върху световната сигурност“, посочи той, като подчерта заповедта на руския президент да се постави в режим на готовност ядреното оръжие.

Утре ЕК ще разгледа и въпроса за ускореното свързване на украинската енергийна мрежа към европейската, съобщава Униан. "Европейската комисия ще заседава утре извънредно. На дневен ред: енергийна сигурност за Украйна и ЕС, синхронизиране на Украйна с европейската мрежа и санкции", коментирала е еврокомисарят по енергийните въпроси Кадри Симсон. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР