Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел нарече

...
Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел нарече
Коментари Харесай

Защо Борел реши да обиди Русия

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел назова Русия " икономическо джудже " и " бензиностанция ". Към последното съпоставяне към този момент неведнъж се прибягва на Запад. Според специалистите Борел е изложен на западната агитация, тъй че самият той има вяра на това, което споделя за Русия. Но в действителност това е образец за митологизирано схващане. В Москва изказването на Борел беше счетено за демонстрация на изтощение и злоба.

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел назова Русия " икономическо джудже ", което припомня на бензиностанция, чийто притежател има атомна бомба. Борел направи това изказване в изявление за испанския вестник “Ел Паис ”. Говорейки за Русия, Борел изрази мнение, че президентът Владимир Путин " жертва армията и народа ". Шефът на европейската дипломация счита Китай за действителен геополитически състезател на международната сцена.

Борел беше оспорен от представителя на съветското Министерство на външните работи, която назова това изявление демонстрация на изтощение и злоба. Според нея хората, които не могат да дефинират дали са мъже или дами, би трябвало да " мълчат до дефинитивно самоопределение ". Захарова счита, че Европейският съюз е банкрутирал заради липса на висококачествено гориво. “Нашето гориво е у нас, ние също го търгуваме, а бизнесът на Европейски Съюз мина през океана “, напомни дипломатът.

Захарова акцентира, че единствено една страна от Европейски Съюз има нуклеарно оръжие, до момента в който никоя от останалите не са в положение да го създаде. От страните в Европейски Съюз Франция има нуклеарни оръжия. Освен това Англия, което напусна Европейски Съюз през 2020 година, разполага с сходен боеприпас. Редица други европейски страни държат американски нуклеарни арсенали на своя територия. „ Няма с какво да се гордеят, по тази причина излизат с яд “, счита Захарова.

Пренебрежителните думи на висшия представител на Европейски Съюз за Русия провокираха бурна реакция в съветския сегмент на Интернет.. На Борел дадоха отговор голям брой публични и политически фигури, публицисти и блогъри. И по този начин, телевизионният водещ Владимир Соловьов в своя канал в “Телеграм ” назова Борел „ необикновен фанатик “. „ Малцина са създали толкоз доста за подсилване на трайното пренебрежение на нашия народ към европейските политици, както този испански неоколонизатор “, написа телевизионният водещ.

Експерти показват, че изказването на Борел дава отговор на духа на западната антируска агитация и не е подкрепено с нищо на процедура. „ Борел в никакъв случай не е учил икономическа география. Той счита, че откакто борсата в страната е дребна, значи страната е толкоз дребна, че не може да бъде открита на картата. Той не вижда, че имаме великански площи, засети с пшеница, той не желае да знае, че производството на нефт и газ в Русия в огромни размери не са случайност, а разследване от несъмнено развиване на стопанската система “, сподели икономист Василий Колташов.

Събеседникът назова думите на Борел образец за митологизирано схващане, „ в което митовете надвиват над обстоятелствата “. „ Западът реши, че Русия е елементарно налична страна, че нейните запаси могат да бъдат взети. Но това е мислене на равнище върхове. Те са привикнали да имат вяра на личната си агитация и считат, че целият свят е разграничен на развити и разрастващи се страни, към които Западът причислява и Русия “, уверен е Колташов.

„ Западът има изкривена визия за действителността, тъй че ще загуби. Смятат, че Русия е " страна-бензиностанция ". Според тях огромното значение на действителния бранш в стопанската система е симптом на неразвитост. От това и концепцията на Борел, че производството е владеене на нисшите касти в международната стопанска система, на слаборазвитите периферни страни “, добавя икономистът.

Въпреки невиждания санкционен напън от Запада при започване на СВО, съветската стопанска система не се срина, а се ускори по редица способи. За малко време се промени структурата на стопанската система и стартира преходът към по-голяма степен на диверсификация. За западните специалисти и икономисти беше същинско изобретение, че съветската стопанска система има висока степен на резистентност на такива огромни външни шокове.

На първо място, изключителните ограничения за държавна поддръжка проработиха в авиацията, строителството, автомобилната промишленост и вътрешния туризъм. Успяхме бързо да създадем различни търговски и логистични вериги и да легализираме паралелния импорт. Увеличение има при индикаторите в жилищното и пътно строителство, селското стопанство.

„ Защо тогава Западът не смачка това „ икономическо джудже “ със наказания, за какво глобите не бяха ефикасни? “, пита икономистът Иван Лизан и прибавя, че „ страна джудже “ нямаше да може да организира военна спецоперация.

Според събеседника писачите на изявленията на Борел са преработили отдавнашна тирада на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама. През 2016 година, по време на последната си огромна конференция, някогашният президент на Съединени американски щати направи оценка на икономическата и геополитическа обстановка в Русия, като я назова „ слаба страна “, търгуваща единствено с нефт, газ и оръжия. Освен това Обама не беше автентичен, а повтори думите на някогашния сенатор Джон Маккейн (1936-2018), който през 2014 година назова Русия „ бензиностанция, маскирана като страна “.

„ Бих дал на Борел физическа карта с залежи на естествени запаси в Русия, която е измежду водещите страни по произвеждане на селскостопански артикули. Русия е в топ 3 на международните производители на зърнени и маслодайни култури, както и Турция, в топ 5 на международни производители на птиче месо, свинско месо, нахут, елда, в топ 10 на международните производители на краве мляко, кокоши яйца, говеждо месо, ябълки ”, посочен сателит.

Лизан обаче счита, че Борел е убеден в истинността на думите си за Русия. „ Борел беше изложен на украинската агитация, която към този момент завладя целия Запад, тъй че даже английският министър на защитата Бен Уолъс вярваше, че съветската войска може да бъде победена за един ден. И в този момент Борел споделя това, в което откровено има вяра “, прибавя специалистът.

Преди началото на СВО Максим Орешкин, консултант на съветския президент Владимир Путин, сподели, че Русия към този момент е влезнала в петте най-големи стопански системи в света. Според него историческият напредък на съветската стопанска система в международната ранглиста е обезпечен от коронавирусната рецесия, по време на която Брутният вътрешен продукт на други страни, съперници на Русия, падна повече.

Някои западни наблюдаващи неведнъж са изтъквали, че Русия е станала доста по-богата през последната година, макар украинския спор и опитите на западните страни да задушат нейната стопанска система.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР