Върховният комисариат на ООН за бежанците призова ЕС да продължи

...
Върховният комисариат на ООН за бежанците призова ЕС да продължи
Коментари Харесай

ООН призова ЕС да продължи с презаселването на бежанци


Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците прикани Европейски Съюз да продължи с презаселването на бежанци и след края на програмата за презаселването им, която публично завърши във вторник.

"Въпреки обстоятелството, че програмата за презаселване единствено отчасти реализира задачите си с 29 144 преселени, тя потвърди жизненоважното си значение. Тя облекчи филантропичната обстановка в Гърция, отчасти понижи напрежението в Италия и усъвършенства живота на доста от тези, които търсят протекция. Надяваме се, че този значим жест на взаимност ще продължи и след 26 септември", споделя европейският шеф на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците Паскал Море. Според нея програмата за презаселване би трябвало да продължи до тогава, до момента в който се сътвори по-стабилна и ефикасна процедура.

През 2015 година Комисията предприе решителни дейности за превъзмогване на рецесията с бежанците, пред която са изправени страните — членки на Европейски Съюз, и прилежащите страни. За първи път в историята на европейската политика в региона на миграцията Комисията предложи да бъдат преместени 160 000 души, които явно се нуждаят от интернационална протекция, от страни членки, подложени на ексклузивен напън, към други страни — членки на Европейския съюз — знак на съответна взаимност сред страните — членки на Европейски Съюз. Същевременно, с цел да се реагира всеобхватно на международната миграционна рецесия и с цел да се показва взаимност с не по-малко засегнатите трети страни, Комисията насочи рекомендация за скица на Европейски Съюз за презаселване на 20 000 лица, нуждаещи се от интернационална протекция.

Към 22 септември 2017 година са презаселени 47 905 души, измежду които 20 066 бежанци от Гърция и 9078 от Италия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР