Тази година Великден в България ще е белязан от липсата

...
Тази година Великден в България ще е белязан от липсата
Коментари Харесай

Великден без патриарх: Кой ще води оглави светата литургия за Възкресение Христово

Тази година Великден в България ще е белязан от неналичието на нравствен лидер след кончината на патриарх Неофит . Негово Светейшество умря на 13 март след дълготрайно боледуване. Той бе на 78-годишна възраст.

В средата на март месец Светият Синод избра единомислещо Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател . Той ще управлява софийската епархия и ще дава отговор за избора на нов патриарх, който би трябвало да се провежда и организира в границите на идващите 4 месеца.
 
 Невски iStock

Именно дядо Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " от 23:30 часа на Велика събота.

На 5 май, Великден, от 11:00 часа Врачанският митрополит ще отслужи вечерня в първия ден на Възкресение Христово - Пасха, в митрополитския катедрален храм " Св. Неделя " в София.

Предвид продължаващите военни дейности в Израел Светият Синод реши през тази година да не изпраща делегация до Йерусалим за преместването на Благодатния огън в България . На Великден ще се употребява огъня, донесен предходната година от Божи гроб.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР