Върховният комисар на ЕС по въпросите на външните работи и

...
Върховният комисар на ЕС по въпросите на външните работи и
Коментари Харесай

Борел: Възможностите на ЕС да купува газ от неруски източници са на предела

Върховният комисар на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи, че опциите на Европейски Съюз да купува газ от неруски източници наближават своя лимит.

Що се отнася до силата, Европа е изправена пред алтернатива: тя би трябвало да балансира сред краткосрочните си цели - да се откаже от съветския петрол и газ и да изкара зимата - и дълготрайните си цели за нулево чисто ползване в границите на Зелената договорка. Освен това тя би трябвало да подсигурява, че вътрешният ѝ избор е съчетаем с външните ѝ задължения, написа Борел в блога си.

Няма смисъл да се преструваме, че това е елементарно, на ниска цена или без взаимни отстъпки. Но това е допустимо, в случай че влагаме съществено в икономисване на енергия, възобновими енергийни източници и взаимност, както вкъщи, по този начин и по света.

Зимата настава всяка година, само че тази, която ни следва, се обрисува да бъде изключителна. Съществува действителна неустановеност по отношение на това дали Европейски Съюз ще разполага с задоволително газ (т.е. количество) и дали той ще бъде наличен (т.е. на каква цена). Въпреки че цените на петрола се намалиха до равнището от началото на войната в Украйна, цените на газа са повече от четири пъти по-високи от тези в края на февруари и съвсем 10 пъти по-високи от тези преди година.

Причината е известна. Повишаването на цените на силата не стартира на 24 февруари, само че както и при доста други въпроси, експанзията на Русия го утежни доста повече. Русия употребява силата като оръжие: тя към този момент е прекъснала или понижила доставките за 12 страни членки, което е очевидно нарушаване на договорите. Миналата седмица тя понижи доставките по " Северен поток 1 " до едвам 20 % от естествения му потенциал. Създавайки дефицит и раздразнителност на пазара, тя подсигурява тъкмо това повишаване на цените, от което печели сама. Трябва да се подготвим за всички сюжети, в това число и за подобен, при който Русия изцяло приключва доставките в определен от нея миг.

Вече успяхме да се оправим с цялостното понижаване на каузи на съветския импорт на газ от 40 % при започване на годината до към 20 % през днешния ден, основно посредством закупуване на повече полутечен природен газ, чийто дял в потреблението на газ се удвои от 19 % на 37 %. Постигнахме прогрес и в закупуването на повече тръбопроводен газ от Норвегия, Алжир и Азербайджан.

През юли бях съпредседател на Съвета за съдействие ЕС-Азербайджан, където приветствахме неотдавнашното сключване на Меморандум за съгласие за стратегическо партньорство в региона на енергетиката. В по-дългосрочен проект можем да чакаме по-голям прогрес в устрема към диверсификация. Но суровата истина е, че за тази зима се приближаваме до границата на количествата спомагателен газ, които можем да закупим от неруски източници. Така че по-голямата част ще би трябвало да пристигна от икономии на сила, т.е. от понижаване на търсенето.

Експертите считат, че ще е належащо общо понижение на потреблението на газ в Европейски Съюз с 15 %, с цел да се оправим с цялостното прекъсване на съветските доставки. Разбира се, съществуват обилни разлики сред страните от Европейски Съюз във връзка с тяхната накърнимост към вероятно прекъсване на доставките от Русия.

На 26 юли Съветът одобри значим набор от ограничения. Основната му част е тази обща цел за спестовност на газ от 15 %. Но тя ще вземе поради другите национални условия и старания, да вземем за пример степента на битие на инфраструктура, която свързва обособените страни с техните съседи. Засега това е доброволна цел, само че в случай че събитията го постановат, държавите-членки могат да решат да създадат икономиите наложителни.

В същността си това е въпрос на това по какъв начин да се подготвим за една тежка зима и по какъв начин да организираме солидарността между тях, обединявайки опасности и запаси. Това е прочут спор за нас, европейците: при започване на пандемията преминахме през сходен развой. Първоначално наклонността беше всяка страна да работи сама, само че по-късно, напълно вярно и сполучливо, страните от Европейски Съюз избраха взаимно закупуване на ваксини, което подсигурява, че всички жители на Европейски Съюз имат еднакъв достъп до животоспасяващи ваксини.

След анексирането на Крим от Русия трябваше, само че не успяхме да развием същински енергиен съюз на Европейски Съюз, построен въз основата на диверсификация от Русия и вложение в енергийна успеваемост и локални и щадящи климата възобновими енергийни източници. Този път залогът е още по-голям: не можем да си позволим да създадем същата неточност още веднъж.

Докато ние в Европа мислим за актуалните си енергийни алтернативи и се фокусираме върху икономиите, би трябвало да помним, че за по-голямата част от човечеството предизвикването е по какъв начин да се снабди с повече сила: по данни на МАЕ 600 милиона африканци нямат сигурен достъп до електричество. Демографските и икономическите трендове ясно демонстрират, че се нуждаем от масирано ускорение на енергийната успеваемост и възобновимите енергийни източници, с цел да отговорим на възходящото търсене на сила в международен мащаб и в същото време да избегнем внезапното изменение на климата. Именно това е задачата на дипломацията на Европейски Съюз в региона на енергетиката и климата от доста години насам: основаване на дълготрайни партньорства с вложения, технологии и финансиране, написа още Борел.

Източник " Труд "

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР