Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава по искането на главния

...
Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава по искането на главния
Коментари Харесай

Върховният касационен съд заседава по делото Полфрийман

Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров да бъде обновено делото за предварителното освобождение на Джок Полфрийман. Заради високия публичен интерес то беше изтеглено с две седмици по-рано от авансово оповестената дата - 23 октомври.

Освобождаването на австралиеца шест години и 10 месеца преди края на 20-годишната му присъда за убийството на студента Андрей Монов провокира социална, политическа и специалиста полемика.

Определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше коментирано в Народното събрание, във Висшия правосъден съвет и на улицата, в това число с обидни избрания и закани, изключително към Калпакчиев и Иванова.

Именно поради тяхното присъединяване в правосъдния състав Сотир Цацаров прати окончателното определение във Върховния касационен съд.

Сотир Цацаров желае преразглеждане на проблема, тъй като е финализиран с определение, а не с решение, и тъй като, съгласно него, съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да се отведат от делото поради персонални връзки с Българския хелзинкски комитет, чийто ръководител Красимир Кънев пък е написал позитивна характерност за Полфрийман.

Освен поради високия публичен отзив, само че и тъй като, въпреки и освободен, Джок Полфрийман не може да напусне дома за чужденци в Бусманци, делото за предварителното освобождение беше пренасрочено за през днешния ден. Да участват на него се канят както негови бранители, по този начин и хора, съгласно които той би трябвало да изтърпи наказването си до последния ден.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР