Върховният касационен съд (ВКС) присъди рекордното обезщетение от 800 000

...
Върховният касационен съд (ВКС) присъди рекордното обезщетение от 800 000
Коментари Харесай

РЕКОРД! ВКС присъди 800 000 лв. обезщетение на пострадала в ПТП

Върховният касационен съд (ВКС) присъди рекордното обезщетение от 800 000 лева на жена с извънредно тежки увреждания след злополука. Сумата ще би трябвало да бъде платена от застрахователя по „ Гражданска отговорност “, оповестява правният уебсайт lex.bg.

Катастрофата става на 29 ноември 2015 година. Жената се е качила в автомобил, ръководен от водач без брошура. Малко по-късно той се врязва с колата в крайпътно дърво, а тя получава извънредно тежки увреждания.

Шофьорът получава тригодишна условна присъда с пет години изпитателен период след съглашение с прокуратурата.

Жената тогава е на 21 години и след случая получава съчетана контузия – тежка черепно-мозъчна контузия и доста други пострадвания по цялото тяло. Тя е в кома осем дни, а по-късно е претърпяла две интервенции. За към година е била на легло и е имала непрекъсната потребност от непозната помощ.

Жената не може да се оправя сама и до ден сегашен, защото здравословното ѝ положение не разрешава да се придвижва независимо и да се обслужва сама. Прогнозите за развиването на процеса за в бъдеще са доста неподходящи.

Реклама

Последиците обаче не са единствено физически, а и душевен и те не подлежат на назад развиване. Тя не е в положение да се грижи за дребното си дете. За нея и за детето се грижи майка ѝ.

След случая тя предявява непълен иск за обезщетение, в който претендира 400 000 лева от общо 800 000 лева, който е почетен съдилищата. Така дамата предявява претенцията си до цялостния размер на желае – до 800 000 лв., който също е почетен.

В решението си първоинстанционният съд написа, че животът на дамата след злополуката е радикално изменен.

“От витална и млада 21-годишна жена, дейна – работоспособна и работеща, уединен родител, отглеждащ независимо детето си, водеща обществен живот – излизала с другари, общувала с хора, ищцата се е трансформирала в трудноподвижна и обезобразена (заради парализата на лицето) жена с наднормено тегло,

неспособна да се движи независимо, да излиза на открито, да работи, да взема независими решения за себе си и за детето си, да се грижи независимо за себе си и за детето си, да го възпитава и поставя естествените майчински грижи, да му демонстрира любов и да го поддържа в развиването му, да прекарва време с него и го подкрепя в игрите и образованието му, да води естествен и логичен диалог, да прави независими проекти и да ги реализира “, се споделя в решението на съда, което е доказано и от висшите магистрати.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР