Върховният касационен съд (ВКС) искането на прокуратурата за разпускане на

...
Върховният касационен съд (ВКС) искането на прокуратурата за разпускане на
Коментари Харесай

Възраждане оцеля след сблъсък с прокуратурата, Костадинов иска арест на Гешев

Върховният касационен съд (ВКС) настояването на прокуратурата за разформироване на националистическата партия " Възраждане ". Делото бе заведено близо шест години след регистрацията на партията, когато прокуратурата откри, че има нарушавания при нейната регистрация.

Всички правосъдни инстанции отхвърлят причините на държавното обвиняване с напомнянето, че данните е трябвало да бъдат изнесени няколко години по-рано. Прокуратурата настояваше за разформироване на " Възраждане " поради нелегално основаване.

Пред съда са, че партията е записана след извършено учредително заседание с по-малко от 500 жители с изборни права. Прокуратурата показва доказателства, че част от посочените като участвали на събранието в действителност са обитавали отвън страната, други са били умряли, а трети, отразени в описите, в действителност не са участвали. Сред показаните заявления за самостоятелно участие във " Възраждане " е имало и фалшифицирани, твърдеше прокуратурата.

" Възраждане " оспорва, че е записана по надлежния ред и е взела участие в редица извършени към този момент избори. Партията е подавала постоянно годишни финансови доклади, а при осъществявани одити не са установени нарушавания. Регистрация на " Възраждане " е осъществена на 2 февруари 2015 година пред Софийския градски съд.

Върховният касационен съд припомня на прокуратурата, че тя имала представител в производството по регистрация пред съда преди близо седем години. Тогава съдът е решил, че показаните доказателства извършват условията на закона. Прокурорът по делото се е съгласил с това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР