Върховният касационен съд (ВКС) е осъдил на 7 години затвор

...
Върховният касационен съд (ВКС) е осъдил на 7 години затвор
Коментари Харесай

7 години затвор за подсъдимите полицаи за убийството на Чората


Върховният касационен съд (ВКС) е осъдил на 7 години затвор петимата служители на реда, които бяха подсъдими за убийството на Ангел Димитров-Чората, оповестява lex.bg. В пандиза би трябвало да влязат Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов.

Окончателното решение на Върховен касационен съд е от през вчерашния ден, само че до вечерта не беше оповестено на уеб страницата на съда. По закон то и не може да бъде оповестено – на 5 ноември 2017 година влязоха в действие промени в Наказателно-процесуалния кодекс (чл. 416, алинея 7), съгласно които съдът е задължен да чака " съобщение от прокурора за подхванати дейности по привеждане в осъществяване на наложеното наказване ".

Решението на висшите съдии е изненадващо, доколкото предходната година при четвъртото подред разглеждане на делото, Военно-апелативният съд (ВоАпС) не наказа служителите на реда, откакто одобри, че те са предизвикали гибелта на Чората по несъобразителност, само че отминалостта за това закононарушение от дълго време е изтекла.

Ангел Димитров-Чората почина на 10 ноември 2005 година в Благоевград при полицейската интервенция "Респект ", разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше обявено, че Димитров е бил пребит от служителите на реда, взели участие в акцията по задържането му, а упрекнати и дадени на съда бяха петимата униформени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР