Върховният касационен съд публикува мотивите си за присъдата от 6,6

...
Върховният касационен съд публикува мотивите си за присъдата от 6,6
Коментари Харесай

БГ АБСУРДИ! Съда за присъдата на Матев: 6,6г. затвор за убийството! Жертвата не се ,,мъчила“

Върховният касационен съд разгласява претекстовете си за присъдата от 6,6 година затвор против Йоaн Матев за убийството на Георги в Борисовата градина през 2015 година
Тричленният състав на Върховен касационен съд приема за неоснователни доводите за неправда на наложеното наказване. При установяване на неговия размер въззивният съд е съобразил законовата редукция по член 63, алинея 2, т. 2 от Наказателен кодекс с оглед навършената 16-годишна възраст на подсъдимия все още на осъществяване на действието, която за закононарушението по член 115 от Наказателен кодекс е в границите от 2 до 8 години отнемане от независимост. При индивидуализиране на наказателната глоба съдът е установил превес на отегчаващите отговорността условия и неналичието на извънредно или многочислени смекчаващи такива и по тази причина е наложил наказване при изискванията на член 54 от Наказателен кодекс, което е над междинния размер, от 6 години и 6 месеца отнемане от независимост, предава Bulgaria ON AIR.
Съдът изясни и за какво се е съгласил с по-леката подготовка на убийството, осъществено с нож, и за какво то не се квалифицира като „ изключително непосилен метод “. В решението на Върховен касационен съд се споделя, че събитията са се развили съвсем стремително, защото на 19-ата минута в 12:02 ч., когато пристигнала Спешна здравна помощ, Георги Игнатов към този момент е бил мъртъв. Именно заради кратковременното умишлено положение на жертвата от момента на пробождането му до изпадането му в безсъзнателно положение и заради метода на причиняване на увреждането – с един удар, въззивният съд е приел неналичието на квалифициращия симптом „ изключително непосилен метод “.
Съдебният състав на Върховен касационен съд е намерил за основателно недоволството на гражданските ищци за неправда на избрания размер на обезщетение. Предявените цивилен искове от всеки един от тях по 200 000 лева са потвърдени както по съображение, по този начин и по мярка, заради което въззивното решение в тази част следва да се промени, като се усили размерът на присъденото обезщетение до неговия цялостен размер.
„ Няма никакво подозрение, че даже и този размер не може да обезвъзмезди в задоволителен веществен еквивалент претърпяната загуба от родителите на техния 15-годишен наследник, нито може да обезщети претърпените от тях болки и премеждия, които те без подозрение ще продължат да изпитват до края на живота си “, се споделя в претекстовете на Върховен касационен съд.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР