Върховният касационен съд потвърди увеличената присъда от 26 години лишаване

...
Върховният касационен съд потвърди увеличената присъда от 26 години лишаване
Коментари Харесай

Стрелецът от Слънчев бряг, убил хазартен бос, ще лежи 26 години

Върховният касационен съд удостовери увеличената присъда от 26 години " отнемане от независимост " на 39-годишния Михаил Станчев, който бе приет за отговорен за убийството на хазартния необут Коста Николов-Миджурина и опита за ликвидиране на 22-годишната Симона Тодорова в Слънчев бряг.
Още по тематиката
Покушението бе осъществено на 2 юни 2018 година пред хотел " Сън Вилидж " в морския курорт. 22-годишната жена бе простреляна в главата от Михаил, с който имала къса връзка. Преди това мъжът простреля 55-годишния притежател на казина Коста Николов, който чакал Симона в първокласния си мерцедес, паркиран пред хотел " Бахами резиденс " в курорта, с цел да отидат на вечеря. Т одорова, която е щерка на шефа на РПУ-Дряново Тони Тодоров , беше превозена в сериозно положение в бургаската болница. Лекарите съумяха да спасят живота й, а неврохирурзите в УМБАЛ-Бургас рядко се сещат за случай, при който пациент съумява да оцелее след прострелване в главата.

През септември 2019 година Бургаският областен съд призна Станчев за отговорен и го осъди на 24 години затвор, само че апелативните магистрати усилиха наказването с още 2 години.

В решението на Върховния касационен съд е посочено, че въззивната инстанция е „ съобразила че подсъдимият, движен от егоистичните си подбуди и стремежи е лишил от живот Коста Николов, в разцвета на силите му, причинявайки премеждия и тъга от неговата загуба на най-близките му родственици, на неговите другари и сътрудници.

Едновременно с това, Михаил Станчев е осакатил физически и душевно 22-годишно момиче , което ще търпи последствията от края на дните си, единствено тъй като се е възползвало от правото си да избира, с кого да има персонални другарски или интимни връзки “.

Начинът, употребен от дееца за решение на любовните си проблеми и неблагополучия – посредством лишаване на живота на други човешки същества е в прорез с цивилизационните правила, въз основа на които е построено обществото, акцентират висшите съдии. Това изисква по-интензивна наказателна принуда посредством налагането на по-високо по мярка наказване, като знак за останалите човеци, че сходни способи на споразумяване на междуличностните връзки са безусловно неприемливи.

Според касационния състав Апелативен съд – Бургас вярно е решил, че с цел да се реализиран задачите освен на специфичната, само че и на генералната предварителна защита, следва да бъде повишен срокът на наказването „ отнемане от независимост “ с две години. Така наложеното наказване е надлежно на публичната заплаха на действието и на дееца и отговоря на условието за правдивост.

Михаил Станчев е наказан да заплати на гражданските ищци – фамилията на хазартния необут, както и на Симона Тодорова общо 340 000 лева за претърпените от тях неимуществени вреди, породени от закононарушението.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР