Върховният касационен съд потвърди частично присъда на Пловдивския апелативен съд

...
Върховният касационен съд потвърди частично присъда на Пловдивския апелативен съд
Коментари Харесай

Мехмед, убил дядо си с брадва в село Могиляне, ще лежи в затвора 8 години

Върховният касационен съд удостовери отчасти присъда на Пловдивския апелативен съд по дело за ликвидиране, като понижи от 12 на 8 години наказването на подсъдимия Мехмед Х. Първоначално той е наказан от Окръжен съд – Кърджали на 4 години и 6 месеца отнемане от независимост.
Прочетете още
Признат е за отговорен в това, че на 16.11.2020 година в с. Могиляне, общ. Кирково, обл. Кърджали, съзнателно е умъртвил дядо си, като е направил действието в положение на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия с тежка засегнатост, че е откраднал парите му, като потърпевшият се е намирал в безпомощно положение. Според Кърджалийския областен съд квалификацията на убийството е по член 118 по отношение на член 116 от Наказателния кодекс, където  наказването е от 3 до 10 години отнемане от независимост.

В Пловдивския апелативен съд делото е формирано по митинг на прокуратурата. След разбор на материалите по делото и данните от назначена от съда психиатрична и психична експертиза, съдът почита митинга на прокуратурата и отчасти анулира присъдата на първоинстанционния съд, като признава Мехмед Х. за отговорен за съзнателно ликвидиране на разположение в безпомощно положение, / потърпевшият е бил неработоспособен, защото е с ампутирани два крака/ и го осъжда на 12 години отнемане от независимост.

По тъжба на бранителя на подсъдимия делото отива във Върховен касационен съд с искане наказването да бъде понижено или делото да бъде върнато за ново разглеждане в Апелативния съд.

Върховните съдии одобряват, че жалбата е отчасти основателна. Те смятат, че апелативните съдии са изпълнили в цялостен размер отговорностите си да проведат всестранно и обективно следствие, да съберат и проучват доказателствения материал, въз основа на който са създали своите в действителност и правни заключения. Не са установени процесуални пропуски. Основният въпрос, който се слага на разискване по делото против Мехмед Х. е неговото прочувствено положение по време на осъществяване на закононарушението. Назначената от апелативния съд правосъдно психиатрична и психична експертиза изключва положение на афект у подсъдимия по време на убийството. Този извод е задоволително в детайли и стимулирано оценен и от специалистите, и от съда.  Върховните съдии понижават наказването, тъй като смятат, че апелативния съд не е дооценил едно събитие, макар че го е отчел. Съжителството с потърпевшия дядо не е било леко за никой от фамилията за дълъг интервал от време. Грубото му отношение към околните, в това число и към подсъдимия, постоянните  обиди, обвинявания, искания, не са отказали роднините да с грижат за него. Акумулираното напрежение от нуждата всички да живеят в къщата на дядото и да понасят държанието му, довело до напрегнати взаимоотношения, които ескалирали до убийството на възрастния човек. Върховният съд прави извода, че самостоятелната преценка на личността на подсъдимия разкрива ниска социална заплаха и задачите на наказването могат да се реализиран и за по-кратък  интервал на отнемане от независимост. За това Върховен касационен съд понижава присъдата от 12 на 8 години.

Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР