Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите

...
Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите
Коментари Харесай

7 г. след смъртта на четирима под срутения хотел Вероника: Отмениха 2 оправдателни присъди

Върховният касационен съд анулира оправдателните присъди на двама от подсъдимите по делото за срутилия се през 2015 година хотел " Вероника ", под чиите руини починаха четирима служащи, оповестиха от пресцентъра на съда. 
Още по темата
" Отменя решението в частта, с която е доказана присъдата на окръжния съд по отношение на оправдаването на подсъдимите Виолета Ганева и Валентин Пенчев по обвиняването по член 123, алинея 3 от Наказателен кодекс и с която са отхвърлени предявените против тях цивилен искове ", се показва в решението на висшите магистрати. 

Делото ще бъде върнато за ново разглеждане от различен състав на Апелативния съд във Варна.

С решението на втората инстанция Ганева и Пенчев бяха оправдани, тъй като осъществените от тях нарушавания били " ирелевантни по отношение на обвиняването и действието за тях е несъставомерно ".

Сега правосъдният състав на Върховен касационен съд отбелязва, че липсата на съответна планова документи за обособените стадии на процеса по разрушение на хотел " Вероника " също е причина за сриването на постройката, надлежно оправдателните присъди на двете лица следва да бъдат анулирани.

" В сходство с откритите по делото обстоятелства, директна причина за сриването на постройката, довела до гибелта на потърпевшите служащи, са от една страна, дейностите по ръчно рязане на носещи градивни детайли, осъществени на 8 април 2015 година, и от друга - неналичието на съответна планова документи за обособените стадии на процеса по разрушение на хотел " Вероника " до кота 0 и за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд при тяхната реализация. В решението на тричленния състав на Върховен касационен съд се акцентира, че според фактическите заключения на въззивния съд вторият фактор, съдействал за настъпването на вредоносния резултат, е от компетентността на подсъдимите Валентин Пенчев и Виолета Ганева като шеф и специалист от сдружението " Инекс консулт " ЕООД, което е имало контракт с изпълнителя на градежа " Бултранспорт груп " ЕООД ", изясняват от Върховен касационен съд.

Съдът е решил също по този начин да усили компенсацията, изплащано от други двама подсъдими - притежателя на компания " Дигинг " Георги Георгиев и координатора по здравословни и безвредни условия на труд и отговорник на обекта Пламен Николов от " Бултранспорт груп ", за ищците Анастасия С. и Райчо С., като го усилва от по 100 000 лева на по 150 000 лева за всеки един от тях.

Хотелът в в комплекса " Слънчев ден " се срути на 8 април 2015 година, а под него починаха служащите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Причината за сриването, посочена от съда, беше, че колоните на постройката били рязани ръчно, като заповед за това са получили починалите под руините служащи. 

С първоинстанционната присъда Пламен Николов беше приет за отговорен в това, че като координатор по здравословни и безвредни условия на труд, в изискванията на без значение съпричиняване с Георги Георгиев, заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност. Наложиха му присъда 3 години условна присъда.

Георгиев беше приет за отговорен за това, че като шеф на " Дигинг " ЕООД, при без значение съпричиняване с Николов, причинил гибелта на повече от едно лице и е наказан на 3 година " отнемане от независимост ".

Признати за невиновни и оправдани изцяло бяха останалите петима подсъдими.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР