Върховният касационен съд отложи делото срещу Кристиан Николов за катастрофата,

...
Върховният касационен съд отложи делото срещу Кристиан Николов за катастрофата,
Коментари Харесай

Ковид диагноза отърва от съда убиеца на Милен Цветков

Върховният касационен съд отсрочи делото против Кристиан Николов за злополуката, при която почина журналистът Милен Цветков. Заседанието бе преместено на 21 юни от 09:00 часа.

Причината за отлагането е, че през вчерашния ден е постъпила молба от Николов, че желае да участва на правосъдното съвещание, само че е болен от коронавирус и е подложен под карантина, заради което не може да се яви през днешния ден. Прокуратурата се съгласи, че това събитие се явява процесуална спънка за осъществяване на процеса.
-->
Съдът през днешния ден трябваше да прегледа митинга на прокуратурата и касационните тъжби на юристите на подсъдимия, както и на частните обвинители против решението на Софийския апелативен съд от 1 декември 2022 година. С него се удостоверява присъдата на Николов от 9 години затвор и отнемане от право да ръководи МПС за период от 10 години, постановена от Софийския градски съд.

Досега два правосъдни състава не откриха задоволително доказателства за виновността на Кристиан Николов. Твърди се, че действието не е осъществено с предумисъл, а по несъобразителност. Както обвиняването, по този начин и околните на Милен Цветков обаче упорстват за връщане на делото.

„ Подкрепяме тезата на държавното обвиняване, че действието е осъществено от подсъдимия при форма на виновност „ възможен мисъл “. Наличието на три типа наркотични субстанции в организма на Кристиан, открити по справедлив способ директно след осъществяване на произшествието, приказват за това, че той самичък се е сложил в обстановка да има визията, че е използвал три типа наркотични субстанции, че кара под тяхно влияние и се е съгласил с незаконния резултат “, съобщи пред бТВ юрист Менко Менков.

Той е безапелационен, че младежът е знаел какво прави при съществуването на права права и съществуването на червен сигнал на светофар, не е подхванал никакви ограничения за прекъсване и е наясно с резултата от ПТП-то. Според него е безсмислено делото да се връща в Софийски градски съд, тъй като Апелативният съд също може да промени първоинстанционната присъда като признае подсъдимия за отговорен при изискванията на възможен предумисъл.

„ Ако Върховен касационен съд не одобри нашите доводи и тези на държавното обвиняване, делото ще завърши, а ние няма да получим задоволство от това, че този тип действие - с тежка приложимост на разнообразни опиати и двойно превишение на скоростта в градски условия, ще даде опция на повече хора да го вършат и да не получават заслужени санкции “, разясни още юрист Менко Менков.

Той разкри, че Кристиан не признава в съда, че е употребявал наркотични субстанции, само че и двата правосъдни състава преди този момент одобряват, че тази приложимост е изрично потвърдена. Ето за какво съгласно него става дума за възможен предумисъл.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР