Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалба срещу

...
Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалба срещу
Коментари Харесай

ВАС ще се произнесе по жалбата срещу решението на ЦИК най-рано в понеделник

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по тъжба против решение на ЦИК най-рано в понеделник, оповестява Българска телеграфна агенция.   Ако жалбата против решението на ЦИК, обвързвана с анулацията на машинното гласоподаване, бъде окомплектована и импортирана през днешния ден в съда, администрирането ѝ може да се случи най-рано в понеделник – денят след изборите, са споделили от Върховен административен съд за ганецията, допълвайки, че няма дежурни сформира през почивните дни. 
 
На паркинга на Народното събрание (бившият Партиен дом), където е и Централната изборна комисия, се организира митинг в поддръжка на машинното гласоподаване, предава още Българска телеграфна агенция.

Междувременно националният представител Никола Минчев заяви, че във Върховен административен съд към този момент е импортирана тъжба против решението на ЦИК да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина.  

Върховният административен съд има три дни да се произнесе. С оглед значимостта на случая оптимално скорошното изговаряне е в публичен интерес, счита Минчев.

Общинските изборни комисии и органите на Министерство на вътрешните работи да не бързат с връщането на машините за гласоподаване в София и да изчакат развиването на проблема в днешния ден, сподели още Минчев, представен от Българска телеграфна агенция. Той добави, че ЦИК има основанието да преразгледа решението си. Докладът на ДАНС е в Народното събрание, само че не е с гриф секретно, съобщи депутатът и прикани да бъде публикуван. Докладът на ДАНС е до ръководителя на Народното събрание и той може да вземе това решение.

За издание на отчета на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване прикани с обява във Фейсбук и ГЕРБ. Съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП - ДБ) Атанас Атанасов направи същото. 

„ Само след издание на отчета на ДАНС гласоподавателите ще могат да схванат въз основа на какви данни ЦИК спря машинното гласоподаване “, се показва в обявата на ГЕРБ. 

„ Като съпредседател на ПГ „ Продължаваме промяната - Демократична България " приканвам ръководителя на Народното събрание Росен Желязков да разгласява отчета на ДАНС, който няма гриф за сигурност, с цел да може българските гласоподаватели да схванат въз основа на какви " данни " ЦИК забрани машинното гласоподаване “, написа Атанас Атанасов. 

Никола Минчев не се ангажира да каже дали може да се стигне до касирането на изборите, в случай че Върховен административен съд разгласи решението на ЦИК за незаконосъобразно. Според националният представител Васил Пандов може да има съображение.

По-рано преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова разяснява в ефира на Nova TV, че до решение на Върховния административен съд по проблема може да се стигне, само че най-вероятно това ще стане идната седмица. Така може да се стигне до връщане на машинното гласоподаване за балотажа.

От оповестяването на датата за локалните избори до момента Централната изборна комисия (ЦИК) се държа по този начин, като че ли не желае да има машинен избор, сподели още доцент Киселова.
Тя разяснява, че решението по кое време ще са изборите е взето в края на юли, само че оттогава огромна част от нещата, които е трябвало да бъдат свършени са оставяни до последния вероятен миг. Според доцент Киселова за сходни забавяния са отговорни ЦИК и Министерството на електронното ръководство.

Доц. Киселова добави, че болшинството членовете на ЦИК са номинирани от партии и поради това може да се допусна, че решението за анулация на машинния избор е и политическо.

" Въпросът с качеството на членовете на ЦИК е доста сериозен. ЦИК не е място, където да си уредиш свои близки хора. Там би трябвало да има хора, които да знаят за какво са там и по какъв начин да ползват закона. В момента те знаят за какво са там, само че ползват законодателството по друг метод ", съобщи преподавателят по конституционно право.

Междувремнно председателят на ЦИК Камелия Нейкова, съобщи, че комисията не извършва нито политическа поръчка, нито разпореждане на ДАНС:
" Не може при постъпила такава информация от органа, който дава отговор за националната сигурност, ние да кажем - не, не е правилно, може би просто някой ни е изпратил една кореспонденция ", сподели Нейкова в предаването на Българска национална телевизия " Денят стартира с Георги Любенов ". " В такава обстановка всеки един различен орган би взел ограничения. А за какво този заместник-министър на 25 октомври е направил тези дейности - отговорът не го търсете от ЦИК. Понеже се тиражира в медиите, че той просто е снимал хешкода, информацията в преписката на ДАНС съдържа много повече информация. "   Избирателното ни право ще бъде обезпечено с гласоподаване посредством хартиени бюлетини, уточни ръководителят на ЦИК. Тя добави, че гласоподавателите би трябвало да бъдат спокойни и в неделя да отидат да гласоподават, защото има задоволително хартиени бюлетини. Това, че няма да има машини за гласоподаване не би трябвало да попречва гласуването по никакъв метод, сподели Нейкова.   По отношение на разразилия се скандал през вчерашния ден, Нейкова изясни, че на 26 октомври вечерта е получила кореспонденция от ДАНС. Тя е била известена, че преписката е била връчена на президента, премиера, ръководителя на Народно събрание и в нея се съдържа информация за непозволени дейности на заместник-министър на електронното ръководство, свързани със сигурността на машинното гласоподаване.   " Първите ми дейности бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези диалози и по обяд бяхме поканени на среща при ръководителя на Народно събрание. Там беше цялото управление на ЦИК, участваха представители на парламентарно показаните партии и обединения, като се изключи една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното ръководство. Той сподели, че не е завършила процедурата по засвидетелствуване на сходството, по този начин както изисква Изборния кодекс и че той няма да подпише такова решение ", изясни ръководителят на ЦИК.  
Нейкова сподели, че до нощес са очаквали писмото от Министерството на електронното ръководство и от неговото наличие е станало ясно, че все още не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното ръководство, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.
" Имайки поради информацията, съдържаща се в отчета на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при ръководителя на Народно събрание, както и това до взимане на решение, че нямаше изпратено решение за засвидетелствуване на сходството, според Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния развой е извънредно значимо. Информацията от отчета на ДАНС съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой и компрометиране на машинното гласоподаване ", уточни Нейкова.  
Председателят на ЦИК не пожела да разяснява решението на ОИК - София да се гласоподава в столицата и с машини. Уточни единствено, че ЦИК ще даде инструкции към общинските и секционните изборни комисии по какъв начин да работят в изборния ден.
" Не знам на каква база столичната ОИК взе това решение, в случай, че ЦИК е дала своето предписание, и към изпълнителя по договорите за машинно гласоподаване, и към Министерство на вътрешните работи и към сдружението, което притежател на склада, където се съхраняват машините за гласоподаване, да не напущат склада и да не бъдат превозени към изборните секции. Така, че решението на столичната ОИК не мога да кажа с каква цел е взето. Към сегашния миг няма да разясня решението на комисията ", сподели Нейкова.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР