Върховният административен съд (ВАС) продължи да занулява претенциите на държавата

...
Върховният административен съд (ВАС) продължи да занулява претенциите на държавата
Коментари Харесай

ВАС намали с още 6.5 милиона лева задълженията на Васил Божков към държавата

Върховният административен съд (ВАС) продължи да занулява претенциите на страната за близо 700 милиона лв. неплатени държавни такси от фирмите на някогашния хазартен необут Васил Божков.

В четвъртък съдът разгласи за незабележим желае на Националната организация по приходите (НАП) за 6.5 млн. лева против хазартната компания " Евробет ", която провежда една от първите моментни
лотарии " Изтрий и завоюва ". Това става единствено два дни, откакто Върховен административен съд безусловно изтри държавните искания за 329 милиона против компанията на Божков " Еврофутбол ", заяви " Медиапул ".

Върховният съд счита за меродавни утвърдените от комисията по
хазарта правила на играта, а не Законът за хазарта, от чието пояснение е видно, че няма по какъв начин в моментните лотарии да има посредник, каквото и да написа в разпоредбите на играта.

Върховен административен съд споделя и че шефът на комисията не може самичък да пререшава въпроси, които един път към този момент са решени от комисията в целия ѝ състав.

Любопитното е, че ръководителят на правосъдния състав и докладчик по делото Милена Златкова не е съгласна с решението на другите двама съдии. Тя споделя, че шефът на комисията по
хазарта може да издава актове за неплатени такси върху хазартните игри и това право му е обещано по закон. Тя добавя, че оповестеният за незабележим акт не опонира на Закона за хазарта.

Всички решения на ДКХ, с които се начисляват още такси на Васил Божков, бяха взети, откакто прокуратурата стартира наказателното му гонене, а предприемачът съумя да се избави от арест в Дубай. Комисията по
хазарта стъпи върху отчет на държавната финансова ревизия от януари 2020 година, когато бе оповестено, че той не е платил стотици милиони такси за хазартните си игри.

Върху тези изводи стъпи и прокуратурата в наказателното дело против Божков, само че от решенията на Върховен административен съд се схваща, че неговият бизнес е бил изцяло в границите на закона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР