Върховният административен съд (ВАС) потвърди обявяването от Общинската избирателна комисия

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди обявяването от Общинската избирателна комисия
Коментари Харесай

Върховният административен съд потвърди решението на ОИК-Варна за обявяване за избрани на общински съветници

Върховният административен съд (ВАС) удостовери оповестяването от Общинската изборна комисия (ОИК) във Варна на Иван Портних за определен за кмет на община Варна.

Производството бе формирано по касационна тъжба от кандидатa за кмет Светлазар Николов. Неоснователни са доводите на касатора, че протоколи от секционни изборни комисии са съдържали редица ремонти и корекции, както и отношение на типа на изборните бюлетини, на чиито тил е имало индигирана линия, която при гласоподаване е оставяла белези по друга бюлетина под нея, която след това е била регистрирана от съответната СИК като недействителна точно въз основа на това събитие. Основателно е да се счита, че Административният съд във Варна е позволил основни нарушавания на съдопроизводствените правила като е лимитирал правото на жалбоподателя да показва доказателства. Обсъден и е признат за безпочвен довода за позволени нарушавания на изборния развой от членовете на СИК, изразяващо се в незаконосъобразно увеличение на изборния ден отвън законоустановените периоди от 07,00 до 20,00 часа, се показва в претекстовете на Върховен административен съд.

Върховният административен съд удостовери оповестяването от ОИК-Варна на Петя Проданова за определена за кмет на регион „ Приморски “. Производството бе формирано по две касационни тъжби, подадени от Надка Йонова, в качеството й на регистриран претендент за кмет на регион " Приморски " на Община Варна, повдигнат от Коалиция " Ние, Гражданите ". Правилно Административният съд във Варна е приел за недоказано изказванието, че във всички 118 секции са позволени да гласоподават лица, които не са част от листата. Обосновано съдът е разискал като недоказано и изказванието в жалбата, че на покровителите, участвали по време на преброяването, не е обезпечена естествена видимост, стимулират се висшите магистрати. Освен това те не намират опора в регистрираните от изборите резултати посоченото нарушаване, че е била налице индигирана черна линия на гърба на бюлетината, която може да остави отпечатък върху долната бюлетина при напън по време на гласуването.

Потвърдено е и решението на ОИК-Варна за оповестяване за определени на 51 общински съветници от Общинския съвет и оставя в действие решение на Административен съд – Варна от декември м. година Производството бе формирано по касационна тъжба от Светлозар Николов, претендент за общински консултант от коалиция „ Ние, жителите “. За неоснователни като недоказани са признати доводите на жалбоподателя, че преброяването на гласовете във всички 405 секции е в нарушаване на Изборния кодекс, защото нито един от разпитаните повече от 20 очевидци не твърди за замяна на бюлетини от изборната кутия с други. Не са потвърдени и нарушавания при метода на отваряне на изборните кутии.

Решенията и по трите проблема са дефинитивни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР