Върховният административен съд (ВАС) отправя към Конституционния съд (КС) питане

...
Върховният административен съд (ВАС) отправя към Конституционния съд (КС) питане
Коментари Харесай

ВАС пита КС конституционно ли е определянето на лимити за лечение в болниците

Върховният административен съд (ВАС) насочва към Конституционния съд (КС) запитване дали е в сходство с Конституцията наредбата на Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), която не разрешава на НЗОК да заплаща за здравна и дентална помощ, когато лечебните заведения са надхвърлили избраните в договорите си размери и стойности . Питането е повдигнато във връзка тъжби на няколко сдружения на лечебни заведения против Договора за изменение и допълнение на Националния рамков контракт сред НЗОК и Българския лекарски съюз.

Върховен административен съд приема, че тази наредба нарушава правото на здравноосигурените лица да получат налична здравна помощ, обезпечено от член 52 от Конституцията . От Върховен административен съд считат, че тази наредба слага лечебните заведения в състояние да отхвърлят осъществяването на медицински услуги, когато са изчерпали своите предели, което може да заплаши живота и здравето на хората. Считат още, че това е и форма на дискриминация по отношение на здравноосигурените лица, които се нуждаят от здравна помощ след привършване на лимитите или в места, където няма други лечебни заведения.

Върховен административен съд показва още, че разпределението на ограничавания обществен запас не може да става с контракти сред НЗОК и изпълнителите на болнична помощ , а би трябвало да бъде уредено със закон, както изисква член 52 от Конституцията. Върховен административен съд стопира разглеждането всъщност на жалбите на лечебните заведения и внася въпроса в Конституционен съд.
 Всяка година ще се актуализират парите за здраве
Всяка година ще се актуализират парите за здраве

Новостите в Националния рамков контракт 2023-2025
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР