Върховният административен съд (ВАС) окончателно постанови, че решението на служебното

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно постанови, че решението на служебното
Коментари Харесай

ВАС окончателно обяви решението за българския списък по Магнитски за нищожно

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно постанови, че решението на служебното държавно управление за основаването на така наречен български уголемен лист по закона Магнитски е незначително. Това оповестиха от съда, базирайки се на две решения на разнообразни петчленни състава на съда, с които се удостоверяват сходни решения на долната инстанция.

До делата се стига поради тъжби на майката на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски - Ирена Кръстева и брачната половинка на предприемача Васил Божков - Елена Динева, които са включени в по този начин наречения български черен лист поради глобените за корупция по Магнитски при започване на юни 2021 година Пеевски и Божков.

Това са първите дефинитивни решения по общо над 60 каузи, формирани във Върховен административен съд поради глобите по американския закон.

Петчленните сформира на Върховен административен съд одобряват претекстовете на тричленните сформира, че актът на Министерски съвет е незабележим, защото е публикуван при неналичието на подготвеност по смисъла на член 146,, т.1 от Административнопроцесуалния кодекс.

" Не е спазено и условието той да е публикуван въз основа и да не опонира на нормативен акт на Европейския съюз, на Конституцията на Република България, на народен закон, или на интернационален контракт, утвърден от страната ни. В случая несъмнено е открито, че липсва съответна правна норма, която да овласти Министерския съвет да издаде оспореното решение.

 

Посочените общи разпореждания на Конституцията и на Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация не дефинират материалната подготвеност на Министерския съвет, нито цитираните Глобален закон Магнитски, Конвенцията на Организация на обединените нации за корупцията и регламенти на Европейски Съюз. Липсата на нормативна основа за издаването на акта, е и липса на материална подготвеност, която постоянно води до незначителност на издадения акт, какъвто е и този случай ", написа още в известието на съда.

На 4 юни 2021 година, служебното държавно управление одобри решение за предприемане на дейности по отношение на наложените от Съединени американски щати наказания на български лица. Беше основана непрекъсната работна група, която трябваше " да изготви и да поддържа лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати ".
С решенията на съда тези елементи от решението на държавното управление се анулират.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР