Върховният административен съд /ВАС/ окончателно изчисти разминаването между Закона за

...
Върховният административен съд /ВАС/ окончателно изчисти разминаването между Закона за
Коментари Харесай

ВАС поправи разминаването за максималната скорост по магистралите

Върховният административен съд /ВАС/ дефинитивно почисти разминаването сред Закона за придвижване по пътищата и правилника за използването му, в който написа, че оптималната скорост по автомагистралите е 120 км/ч.

Правилникът е от 1996 година, когато допустимата скорост по аутобаните беше толкоз. През 2002 година тя беше повишена на 130км/ч с смяна в закона, само че правилникът не беше изменен. От 2012 година скоростта по автомагистралите е 140 км/ч, само че подзаконовият нормативен акт по този начин и не беше променен. Формалното разминаване не е довело до санкции на водачи.

Тричленен състав на Върховен административен съд анулира през април предходната година наредбата, защото текста от правилника е в несъгласие с наредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш сан. Впоследствие обаче Министерският съвет апелира решението пред касационен състав, а през днешния ден петчленен състав на съда го удостовери, с което на процедура в действие е написаната в закона оптималната скорост от 140 километра в час.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР