Върховният административен съд отмени решение на Административен съд - Пазарджик,

...
Върховният административен съд отмени решение на Административен съд - Пазарджик,
Коментари Харесай

ВАС върна делото за избора на кмет на Белово

Върховният административен съд анулира решение на Административен съд - Пазарджик, с което е отхвърлена жалбата срещу оповестяването на Стойко Стефанов за кмет на община Белово на втори тур и върна делото за ново разглеждане от различен състав на същия първоинстанционен съд.

Административното дело е формирано във Върховен административен съд по касационна тъжба на Костадин Велев, претендент за кмет на община Белово, в която се оспорва истинността на протоколите от изборни секции № 1, 2, 3, 9 и 12, по отношение на избрания в тях брой действителни и недействителни бюлетини.

Според формирания от ОИК - Белово Протокол за избиране на кмет на общината, разликата в гласовете, получени на втори тур сред ответника Стойко Стефанов и жалбоподателя Костадин Варев, са 18 гласа в интерес на определения за кмет претендент.

От направения оглед е открито, че при отваряне на чувала на СИК № 9, върху него е записано " СИК № 130400009, Втори тур, 05.11.2023 година " и има единствено подписи на бялата лента, с която е запечатан чувалът, само че отсъства печатът на комисията. Съдът намира, че пакетирането на изборните бумаги и материали в тази секция е осъществено в нарушаване на член 443 от Изборния кодекс.

Върховните съдии одобряват, че с съществуването на щемпел на комисията се основават гаранции за секване на възможна интервенция след отчитане на изборните резултати. Липсата на подобен щемпел в съответния случай най-малкото слага под подозрение наличието на опаковката във връзка с броя действителни гласове за двамата претенденти на втори тур на извършените избори.

Касационният състав на Върховен административен съд е приел, че първоинстанцинният административен съд е следвало да извърши инспекция на всички бюлетини, съдържащи се в чувала с изборните бумаги от СИК № 9, с цел да откри съществуването на автентичен избор освен за съответния жалбоподател, а и за спечелилия претендент.

Поради това висшите съдии връщат делото за ново разглеждане на различен състав на същия съд за осъществяване на оглед и броене на всички бюлетини в чувала на СИК № 9, както и сравняване на откритите бюлетини с отразеното в протокола на секционната комисия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР