Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд

...
Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд
Коментари Харесай

Размина му се: Бившият ректор на ЮЗУ няма да плаща глоби за бонусите от 170 хил. лв.

Върховният административен съд остави в действие решението на Административен съд – Благоевград, обвързвано с към този момент някогашния ректор на Югозападния университет „ Неофит Рилски " - Благоевград Борислав Юруков.

Делото бе формирано по касационна тъжба на КПКОНПИ срещу решението на съда в Благоевград, с което е анулирано Решението от 2021 година на антикорупционната комисия. Тя откри спор на ползи във връзка с Борислав Юруков за това, че като ректор на ЮЗУ през интервала декември 2017 година –декември 2020 година е издавал в собствен частен интерес голям брой заповеди, с които е определял за себе си спомагателни трудови хонорари.

Наложени са му две санкции, всяка в размер 5000 лева за открития спор и са отнети в интерес на страната получените материални облаги от спора на ползи в общ размер 142 300 лева, както и чистото на ден заплащане, получавано от ректора за времето на спора в общ размер 16 876, 54 лева. 

Върховните магистрати одобряват за верен извода на първоинстанционния съд за позволено от КПКОНПИ значително процесуално нарушаване, изразяващо се в непрецизиране, неиндивидуализиране и спорно отразяване на действията. От една страна, не излиза наяве за какъв брой действия е глобен тогавашният ректор - дали това са обособени действия, представляващи независими нарушавания, или за едно продължавано нарушаване. От друга страна, дадената от антикорупционната комисия правна подготовка на нарушаванията опонира на описанието им в обстоятелствената част. Налице е значително процесуално нарушаване, защото се лимитира
правото на отбрана и се попречва осъществяването на правосъден надзор за правомерност на оспорвания акт.

Допуснати са основни нарушавания на  административнопроизводствените правила при издаване на решението на КПКОНПИ. Първоинстанционният съд е постановил верен правосъден акт, който следва да бъде оставен в действие.
По делото има изключително мнение на арбитър Тодор Тодоров. Решението е дефинитивно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР