Върховният административен съд осъди Министерството на регионалното развитие и благоустройство

...
Върховният административен съд осъди Министерството на регионалното развитие и благоустройство
Коментари Харесай

МРРБ връща на Пловдив близо милион, с които беше санкциониран заради транспортния проект

Върховният административен съд осъди Министерството на районното развиване и благоустройство да върне на община Пловдив сумата от 905 785 лв., със свое решение от 24 ноември 2022 година, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. Санкцията беше наложена поради неработещата електронна система по план на общината " Модернизация и развиване на резистентен градски превоз в град Пловдив “, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013. Изпълнител беше испанската компания " Индра системас “. Сумата съставлява финансова промяна, която е 5% от цената на действително верифицирани разноски по засегнатия контракт за осъществяване.

Между Министерство на районното развиване и благоустройството, Управляващ орган на Оперативна стратегия " Регионално развиване " и Община Пловдив -бенефициент е подписан Договор за даване на безплатна финансова помощ по оперативната стратегия по скица за безплатна финансова помощ " Подкрепа за интегриран градски превоз в петте огромни града “. Максималната обща сума на плана е малко над 44 милиона лв.. Договорът е с дълготрайност от 36 месеца. Искането за дефинитивно заплащане е входирано на 02.02.2016 година, което е крайният период на 5-годишния интервал за плана, а усвояването на парите трябваше да стане до 2021 година.

Със свое писмо от март 2018 година ръководителят на Управителния орган на Оперативна програма “Регионално развитие” информира Община Пловдив, че при тях е регистриран сигнал за неправда по отношение на осъществяване на договорните отговорности и затова започва процедура за налагане на глоба. Подаденият сигнал за нередности се отнася до действието на Система за ръководство на градския превоз, като и досега  системата не проработи

Така наложена глобата беше оспорена от градската администрация, само че доказана от Административния съд в Пловдив. Последва запориране на сметките на общината, а незабавно по-късно и нова тъжба във Върховен административен съд.

С последното решение висшите магистрати анулират изцяло корекцията, защото, съгласно тях, на община Пловдив не е дадена опция да се отбрани и да подаде възражения и доказателства против констатациите на Управителния орган.

Освен, че Министерството на районното развиване и благоустройството би трябвало да връща парите на Община Пловдив, то трябва да заплати и разходи по делото в размер на 15 453,57 лв..

Решението Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР