Върховният административен съд окончателно отмени отказ на Министерство на здравеопазването

...
Върховният административен съд окончателно отмени отказ на Министерство на здравеопазването
Коментари Харесай

ВАС отмени отказ на Министерство на здравеопазването да заплати спешно лечение на българин в Мароко

Върховният административен съд дефинитивно анулира отвод на Министерство на здравеопазването да възвърне сума за незабавно лекуване в страна отвън Европейския съюз – Кралство Мароко, на физическо лице от гр. Пловдив от бюджета на министерството. Става дума за лекуване на солиден инфаркт по време на пътешестване в Кралство Мароко, за лекуването на който българският жител е заплатил 11 000 евро отвън здравната си застраховка, оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Решението на Върховен административен съд по административно дело № 104/2019 година удостовери решението на Административен съд – София град.

Отказът е незабележим, защото е публикуван от зам.-министъра на опазването на здравето при липса на материална подготвеност според член 5, алинея 1 от Закона за здравето. Те са приели, че откакто казусът е незабавен, то използван е член 99, алинея 1 от Защитена зона. Според наредбата страната провежда и финансира система за оказване на здравна помощ при незабавни положения, а способен орган е министърът на опазването на здравето. От приложената към делото заповед № РД-01-394 от 16.11.2017 година е видно, че не са делегирани пълномощия на зам.-министъра на опазването на здравето във връзка с заповеди за разрешаване или отричане за възобновяване на средства, заплатени за незабавна здравна помощ в трети страни.

Министърът на опазването на здравето в ролята си на способен орган е следвало да почете или да откаже възобновяване на търсената сума за извършено незабавно лекуване с нормативно плануваните наложителни претекстове и след инспекция за точния размер на остатъка и непрекъснатостта на здравноосигурителните права на българският жител, е верен.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР